Terhesség

Magyar kutató segített megoldani egy terhességi betegség rejtélyét

Az Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjának - hat ország kutatóival -a világon elsőként sikerült azonosítania a terhességi toxémia kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalakat és szabályozási hálózatokat.
2018. Augusztus 09.
Magyar kutató segített megoldani egy terhességi betegség rejtélyét

Hat ország kutatói működtek együtt abban a kutatásban, amely a világon elsőként azonosította a terhességi toxémia (praeeclampsia) kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalakat és szabályozási hálózatokat. A kutatást Than Nándor Gábor, az MTA TTK Reprodukció Rendszerbiológiája Kutatócsoport tudományos főmunkatársa vezette – írja az Index.

A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a diagnosztikus eljárásokhoz és a megfelelő terápia kidolgozásához.

Az anyai és magzati halál egyik fő oka a praeeclampsia. A terhes nők 5-8 százalékánál alakul ki a terhesség 20. hete után a magas vérnyomással és fehérjeürítéssel járó betegség, amely súlyos komplikációkkal járhat: véralvadási zavarokkal, tüdőödémával, agyvérzéssel. Az egyik legsúlyosabb szövődménye a betegségnek az eclampsia: görcsökkel kísért eszméletvesztéses állapot, lepényleváláshoz, agyvérzéshez, anyai és a magzati halálhoz vezethet.

A praeeclampsiának többféle kiváltó oka lehet, a jellegzetes tünetek kialakulását hosszú időszak előzi meg. A kutatás megállapította, hogy praeeclampsiában a méhlepény kórfolyamatai már nagyon korán, az első trimeszterben kezdődnek. A korai kórfolyamatok kialakulásában fontos szerepük van méhlepény fejlődési zavarainak, illetve az anyai keringésben a kora terhességben már fennálló szisztémás gyulladásnak is.

Fontos következtetés az is, hogy az anya és a magzat érintettsége a praeeclampsia méhlepényi kórfolyamataiban független egymástól.

A rangos Frontiers in Immunology folyóiratban megjelent tanulmányból szabadalmak is keletkeztek, amelyek ipari hasznosítása hatékony lehet a korai diagnosztikus eljárások kidolgozásában.

Kapcsolódó cikkeink terhességi toxémia témában:

Forrás: Index.hu