Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Magnézium - a baba kedvéért

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 27. | Frissítve: 2021. július 31.

Forrás: babaszoba.hu

Várandósság alatt megnövekedik a szervezet magnéziumigénye. Ahhoz, hogy a babád biztonságban legyen, fokozni kell a magnézium bevitelt.

A terhesség alatt több magnéziumra van szükség


A magnézium szinte minden enzim működéséhez és minden anyagcsere-folyamathoz szükséges. Hiányában izomgörcsre, étvágytalanságra, fejfájásra panaszkodhatunk, de kimutatható szívritmuszavar, depresszió és a trombózisra való hajlam megnövekedése is. A probléma a terhesség alatt a legszembetűnőbb: a gyakori izomgörcs, mely leggyakoribb formája a vádligörcs - mindenképpen jelzi a magnéziumhiányt.
Az alhasi görcsök, méhösszehúzódások már koraterhességben a nagyobb magnéziumszükségletre utalnak. Ha nem elégítjük ki a szervezet igényét, az vetéléshez, koraszüléshez is vezethet.

Miért nincs elég?

Lehet, hogy amikor még az evolúciós igényeinek megfelelően táplálkozott az emberiség, nem okozott gondot a magnéziumhiány. Ám most nagyon sok tényező akadályozza a magnézium megfelelő hasznosulását. Ilyen például a sok zsírt és sok fehérjét tartalmazó étrend. Az sem segít, ha sok kólát, vagy más szénsavas üdítőt iszol, hiszen a foszfát gátolja a magnézium felszívódását.
Ha a terhesség miatt fokozod a kalciumbevitelt, magnéziumból még sokkal többet kell fogyasztanod, ugyanis a kalcium csökkenti a magnézium hasznosulását. A kutatások szerint a legtöbben eleve magnéziumhiányosan táplálkozunk. Ha babát vársz, a szervezet magnéziumigénye fokozódik, hiszen a tiéd mellett a baba idegrendszerét, csontrendszerét és izomzatát is el kell látni ezzel a fontos anyaggal. A magzat persze megszerzi magának, ami kell, te a maradékkal gazdálkodhatsz. Ezért jellemző már a terhesség elején a vádligörcs, és más magnéziumhiányra jellemző tünetek.

Veszélyes hiány

Régóta tudjuk, hogy a méh szinte a terhesség elejétől gyakorlatozik, edz a szülésre: össze-összehúzódik. Ezt a jelenséget az első trimeszterben szinte soha nem érzi a kismama, a várandósság előrehaladtával viszont egyre intenzívebben. Ám, ha az összehúzódások fájdalmasak, vagy egybefüggő tompa fájdalmat érzel, orvoshoz kell fordulni. Valószínű, hogy fokozott magnézium bevitelt fog ajánlani, így csökkenti a vetélés vagy a koraszülés esélyét.
Ezek is érdekelhetnek magnézium témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések