Terhesség

Árthat a macska a magzatnak?

A legtöbb kismama azt hiszi, elég, ha távol tartja magát a cicáktól, és akkor biztosan elkerüli, hogy épp a babavárás idején fertőződjék a toxoplazmózis nevű betegség egysejtű kórokozójával.
2007. Szeptember 05.

Helyes, ha a kilenc hónap alatt más pucolja a macskavécét, és minden cicasimogatás után kezet kell mosni. Valójában azonban a friss fertőzések zöme más forrásból, például nem elég alaposan megmosott zöldségről, gyümölcsről vagy nyers, csak félig átsütött húsból kerül a szervezetünkbe.

A lakosság húsz-hatvan százaléka már átesett ezen a betegségen, baj csak akkor lehet belőle, ha valaki éppen terhessége idején találkozik vele először. Ebben az esetben körülbelül ötvenszázalékos a kockázata annak, hogy a baba is fertőződik. Az első harmadban vetélés lehet az eredmény, az utolsó harmadban pedig – ekkor a legnagyobb a veszély, hogy a magzat is fertőződik a lepényen keresztül – súlyos betegség, többek közt idegrendszeri károsodás alakulhat ki a picinél.

A fogamzás előtt végzett ellenanyagszint-vizsgálattal tisztázható, átesett-e már az illető a toxoplazmózison. A várandósság alatt végzett vizsgálat során enyhén emelkedett értékek esetén újabb vizsgálatot kell végezni, ha az IgM-érték negatív, az korábbi (tehát a magzat szempontjából veszélytelen) fertőzésre utal, ha azonban az IgG- és IgM-érték is magas, friss fertőzésről van szó.

További tudnivalók a macskákról:

  • Macska a várandósság alatt: menjen vagy maradjon?
  • Simogathatja-e a macskát?
  • Macskakarmolási betegség
  • No para!
  • Forrás: Kismama magazin