Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Levegőt azért vehetek?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. január 17. | Frissítve: 2018. június 26.

Forrás: Kismama magazin

Ha babát vársz, lépten-nyomon arról hallasz, mennyi mérgező anyaggal vagy körülvéve. Pedig bőven elég, ha néhány apróságnak tűnő dologra következetesen figyelsz magad és a magzatod érdekében. Szakértőnk: dr. Ambrus Zoltán szülész-nőgyógyász.

A méhen belüli fejlődés során változó, hogy mennyire érzékeny a baba a külső hatásokra. Bár hosszú ideig azt feltételezték, hogy teljes védettséget élvez a külső hatásokkal szemben, az utóbbi hatvan év kutatásai látványosan cáfolták ezt. Bizonyos gyógyszerekről, vegyi anyagokról, egyes anyai fertőzésekről is bebizonyosodott, hogy vetélést vagy fejlődési rendellenességet okozhatnak, az anya alultápláltsága pedig többek között növelheti a gyerek későbbi cukorbetegségének kockázatát.

Feltűnő azonban, hogy nem minden magzat károsodik ugyanazoktól a hatásoktól. Ennek magyarázata a genetikai adottságokban rejlik: nem egyformán reagálunk az ártalmakra.

Levegőt azért vehetek?

Minden vagy semmi?

Az embrió akkor a legesendőbb, legsérülékenyebb, amikor még nem is tudunk semmi biztosat a létezéséről. A tapasztalatok alapján úgy vélik, hogy az első két hétben valószínűleg a minden vagy semmi elve érvényesül. Vagyis: ha megfelelők a körülmények, megtapad a preembrió - ha viszont olyan mértékű károsodás érte, hogy nem képesek helyrehozni a hibákat az osztódó sejtek önjavító mechanizmusai, a soron következő vérzéssel egyidejűleg, jóformán észrevétlenül megszakad a terhesség.

Biztosra úgy mehetsz, ha már a fogamzás előtti időszakban is óvatos vagy, és kerülöd az ismert kockázati tényezőket. A leggyakoribbak a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, és persze a gyógyszerszedésnek minden olyan formája, amit nem egyeztettél az orvosoddal a babaprojekt tudatában.

A legtöbb fejlődési rendellenesség a fogamzást követő 15-60. nap között alakul ki, amikor kifejlődnek a baba szervei, szervkezdeményei. Ezután, a magzati fejlődési szakaszban a szervek érési folyamatát zavarhatják meg a káros külső hatások (például ólom, higany, szerves klórvegyületek). Feltételezik, hogy ezekkel függ össze többek között a viselkedészavarok egy része, az értelmi fejlődés elmaradása. Az sem közömbös, hogy mekkora adag káros anyaggal kellett felvennie a küzdelmet a fejlődő embriónak. Az ártalmaknak tehát sokféle következményük lehet a szerencsés teljes öngyógyulástól a vetélésén át a szervkárosodásig, fejlődésbeli elmaradásig, daganatok kialakulásáig.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a gyógynövények és a természetesnek nevezett gyógymódok sem veszélytelenek - ezért ha ilyesmihez szeretnél folyamodni, előbb hallgasd meg orvosod véleményét!

Gyógyszerek

Ha gyógyszert veszel be, véredben bizonyos hatóanyag-koncentráció alakul ki. A legtöbb esetben ennek 20-80 százaléka éri el a magzatot a méhlepényen keresztül. A felszívódás mértékét nagyon sok tényező befolyásolja, ezért ha gyógyszerekre van szükséged, mindenképpen egyeztetned kell ezen a területen járatos szakemberrel, úgynevezett teratológiai tanácsadáson.

És az apa?

Elméletileg előfordulhat, hogy a spermiumokat a fogamzáshoz közeli időszakban érő káros vegyi hatás okozza a fejlődési rendellenességet, ezt azonban nem bizonyították vizsgálatokkal.

Kockázatos munkakörök

Már a terhesség tervezésekor érdemes utánanézni, hogy megfelelőek-e a munkahelyi körülmények. Nyilvánvaló, hogy egy vegyi üzem, gyógyszergyár nem megfelelő munkahely a kismamának még akkor sem, ha titkárnőként dolgozik ott. A fodrász, műkörmös esetében érdemes szakemberrel egyeztetni, a konkrét hatóanyagok ismeretében.

Az egészségügyi dolgozóknál figyelembe kell venni a fertőzések fokozott kockázatát és számos vegyi anyag károsító hatását, és ugyanez érvényes a gyerekek között dolgozókra, az óvónőkre, gondozónőkre, tanárokra is. Az ő esetükben érdemes beadatni a rendelkezésre álló oltásokat, hogy csökkenjen a kockázat.

Lassíts a tempón!

A terhességgel járó tünetek valószínűleg amúgy is rávesznek, hogy kicsit visszavegyél a megszokott pörgésből, hiszen azt mégsem kockáztathatod, hogy, mondjuk, az íróasztalod mellett aludj el. Célszerű lemondanod az olyan sportokról, amelyek rázkódással, sérülésveszéllyel járnak. A legtöbb orvos a harmadik hónaptól kezdve nem javasolja a biciklizést, lovaglást, motorozást. A szobabiciklit viszont nyugodtan tekerheted, amíg jólesik, és a tornáról, kondizásról sem kell lemondanod, sőt, kimondottan előnyös, ha mozgásban maradsz!

Válogass bátran!

Semmiképp se kezdj fogyókúrába a terhesség alatt, és kerüld az egyoldalú táplálkozás minden formáját! Nemcsak bizonyos táplálékféleségek mellőzése tartozik ide, hanem az is, ha, mondjuk, pogácsán, süteményen, édességen élsz.

Nagyon komolyan kell venni a zöldség- és gyümölcsevést, hiszen ezekből juthatsz a legkönnyebben hasznosuló vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és enzimekhez. Bánj nagyon takarékosan a cukorral, az sem baj, ha egészen elhagyod. Válassz olyan élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat, hanem minél természetesebb állapotukban kerülnek a tányérodra. Természetesen alapszabály, hogy csakis friss húst, tejterméket, gondosan megtisztított, megmosott gyümölcsöket, zöldségeket egyél - így jó eséllyel elkerülheted, hogy növényvédőszerek is terheljék a szervezetedet.

És ha beteg vagy?

Ma már megfelelően alapos és figyelmes terhesgondozás mellett akkor sem kell lemondanod a gyerekvállalásról, ha krónikus betegségben szenvedsz. Megszokott gyógyszereidet ne hagyd abba orvosi utasítás nélkül! Ilyen esetben még fontosabb, hogy már a fogamzás előtt megbeszéljétek, hogyan tovább, hiszen szinte mindig létezik olyan kezelési mód, amit választhattok.

Röviden

  • A manikűrözés, lakkozás, hajfestés, szőrtelenítés, gyantázás, arckezelés nem tilos!
  • Szaunázni, gőzfürdőzni mértékkel szabad, és csak akkor, ha amúgy is szoktál. Előfordulhat, hogy könnyebben elszédülsz, elájulsz.
  • A fogászati röntgent célszerű a harmadik harmadra halasztani, de a szükséges kezeléseknél kaphatsz érzéstelenítést. A tüdőszűrést hagyd ki, amíg babát vársz.
  • A nyers hús és a hőkezeletlen állati eredetű termékek fogyasztását nem ajánlják, mert többféle, emberre is veszélyes kórokozót tartalmazhatnak.
  • A tetoválást, füllyukasztást a fertőzésveszély miatt hagyd szülés utánra!


Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések