Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lélektől lélekig: kötődés a pocakban

Szerző: Sződy Judit

2012. január 3. | Frissítve: 2018. május 25.

Forrás: Kismama magazin

Ki van odabent? Még alig érzed, de már tudod, hogy ő az. Szinte ismered a picit, de szeretnél még közelebb kerülni hozzá. Adunk néhány ötletet!

Lélektől lélekig: kötődés a pocakban

Az érintés öröme

A baba bőrének idegvégződései már a nyolcadik hét elején kezdenek kialakulni. Te csak nagyjából a tizenhetedik hét táján fogod először érezni, hogy birizgál valami belülről. Mintha pillangók röpködnének a pocakodban! Izeg-mozog a kis kópé, le sem tudod venni a kezed a hasadról. A huszadik héttől már ő is érzi, ha megérinted a bőrödön keresztül.
Simogasd, csalogasd, kérd meg a párod, masszírozza át a derekad, csípőd, simítsa végig ő is a pocakod. Hidd el, a pici érzi!

Jóga

A meditációhoz hasonlóan a jóga is kellemes módja a lazításnak. Rendszeres jógázással karbantarthatod testedet a várandósság alatt, felkészülhetsz a szülésre, és megtanulhatsz ráhangolódni a pozitív gondolatokra. A gyöngéd mozdulatok lágyan hintáztatják a picit a magzatvízben, miközben a mamája csodásan érzi magát. Megtanulhatsz relaxálni, és a speciális jógalégzést is elsajátíthatod, ami elősegíti a szükséges hormonok áramlását a testedben. A jógaórákon felveheted a kapcsolatot a babával, így erősödik a pici iránti szeretet és bizalom.
jogaszules.com

A zene nyelvén

A tizenhatodik héttől mindent hall a babád: a szívverésedet, a gyomrod korgását, a különféle belső zajokat. A huszonötödik héttől pedig már a külvilág zörejei is eljutnak hozzá. Megismeri a hangod! A szülés után megfigyelheted majd, milyen hamar különbséget tesz a jól ismert mamihang és az egyéb hangok közt. Beszélj, énekelj minél többet a picurnak! Eleinte talán kicsit furcsának érzed, hogy hangosan beszélsz magadban, de gondolj arra, hogy már csöppet sem vagy egyedül! Kipróbálhatod azt is, milyen minden este mesét mondani - hamarosan nagy szükséged lesz erre a gyakorlatra.
www.babakoncert.hu

Lelki köldökzsinór

Kezdetben érzések formájában létezik számunkra a világ. A magzat odabenn hírt kap arról, te hogy érzed magad. Ha szeretnéd, továbbfejlesztheted azt a képességedet, hogy érzéseid segítségével kommunikálj a kisbabáddal. Ennél a módszernél jó szakemberhez fordulni, aki megtanítja, miként tudod légzés és koncentrációs technikák segítségével mélyen relaxált állapotba hozni magad. Ha sikerül megtalálni ezt a belső utat a babához, úgy érzed majd, hogy a szülés nem az ismeretlennel való találkozás, hanem a kapcsolat természetes folytatása.
www.babamamakapcsolat.blogspot.hu
www.kapcsolatanalizis.hu

Kukkants be!

Ma már számtalan kiadványban találsz speciális fotókat a magzat fejlődéséről, sőt, szinte hétről hétre nyomon követheted a fejlődését. Az interneten rövidfilmen is bekukkanthatsz a magzat életébe. A saját kisbabáddal is találkozhatsz rendszeresen! Terhességi ultrahangvizsgálat 4D technológiával: ez a hivatalos neve a ma már egyre elterjedtebb babamozinak. Meghökkentően pontos képet kaphatsz a kicsiről, meglátod, hogy amilyen apróka, olyan ügyesen fickándozik, szopja az ujját, fintorog. Egészen különleges, máshoz nem hasonlítható érzés, hogy közben a szívhangját is hallod dübörögni, s a technikának köszönhetően a mozgását is nyomon követheted.
www.g1intezet.hu
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések