Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Légzéstechnika a szülés alatt

Szerző: Turbék Ildikó

2016. május 25. | Frissítve: 2019. október 12.

Forrás: babaszoba.hu

Az ember nem is gondolná, hogy milyen nagy segítséget jelent a szülésnél a megfelelő légzés és relaxáció. De hogyan lehet rá előre felkészülni?

Légzéstechnika a szülés alatt

Annak ellenére, hogy mindkét babám végül császármetszéssel jött világra, nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy felkészüljek a megfelelő légzéstechnikára. Kismama pilates és kismama órákon konkrétan erre irányuló légzésgyakorlatokat végeztünk és tanultunk meg. Hiába nem volt módon használni a szülésnél, részben így is hasznát vettem. A helyes légzés jól jött az operáció utáni felüléskor, lefekvéskor, az első séta alkalmával, sőt még a tejbelövellés kellemetlen velejáróját is ennek köszönhetően mosolyogva csináltam végig.
A helyes légzéstechnika könnyen begyakorolható és elsajátítható. Attól nem kell tartani, hogy a nagy izgalmak és "sokkhatás" miatt majd a szülés pillanatában elfelejtjük, vagy összekeverjük mely szakaszban mit kell csinálni. Nyugodjunk meg, a szülésznő úgyis mellettünk lesz és mondani fogja. Természetesen mindig a testünk jelzéseit kell elsősorban figyelembe venni.

Miért fontos a légzéstechnika?

A légzéstechnika célja nem csak az, hogy a fájdalmat elviselhetőbbé tegye, csökkentse azt, hanem az anya és magzat oxigénellátása biztosított legyen. Ezenkívül nem lesz úrrá a kismamán a pánik és több energiája lesz a kitolási szakaszra is, nem fárad el olyan könnyedén. Már a vajúdás előtt a jósló fájásoknál, hasgörcsöknél is segíthet.
Ami pedig a relaxációt illeti, erre is érdemes felkészülni. Fontos, hogy a szülő kismama el tudja úgy lazítani magát, hogy a rövidke fájásszünetekben pihenni tudjon. Ne azzal menjen el az energiája, hogy az esetleges következő nehéz pillanat miatt izguljon, vagy rossz gondolatok kerítsék hatalmába.

Hasi légzés, pihegés és hasprés

A vajúdás alatt célszerű a lehető legkényelmesebb pózt felvenni, majd ténylegesen odafigyelni az egyenletes, nyugodt, mély hasi légzésre. A méhösszehúzódásoknál mindig sóhajtós orron be, szájon ki légzést végzünk. A kilégzésnek nagyobb szerepe van. A méhösszehúzódáskor 4 illetve 6 másodperc körüli a be és kilégzés.
Fájások között fontos a relaxáció, a vállakat, kezet, nyakat is lazítsuk el ilyenkor és a fogakat ne szorítsuk össze. Ajánlott becsukni a szemet és a belégzéskor valami szép dologra gondolni, vagy arra, hogy magunkba szívjuk az energiát, a kilégzéskor pedig a fájdalmat távolítjuk el magunktól.
Amikor jelzi a szülésznő, hogy még ne nyomjunk a gátvédelem érdekében, akkor apró kis pihegő légzést kell végezni. Ilyenkor szájon át történjen a kilégzés. Ez az úgynevezett átmeneti szakasz. A sok kis pihegés szédülést, zsibbadást okozhat, így próbáljuk magunkat ellazítani amennyire csak tudjuk.
A végső, legutolsó szakaszban, vagyis a tolás fázisában, erőtejes préselő légzést kell alkalmaznunk. Sóhajtás után körülbelül 10 másodpercig préseljük a hasba a levegőt, majd erősen fújjuk ki. Ahhoz, hogy ne húzódjon vissza a magzat és ne tartson olyan soká a kitolás, egy összehúzódás alatt akár három ilyen préseléses kifújás is végezhető.
Amikor a baba megszületik, a kismama légzése szépen lassan visszaáll a normál ritmusába, és ezzel kezdődhet a szülés fáradalmainak kipihenése és a boldog babázás.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák