Terhesség

Legyengül az immunrendszered amikor terhes vagy?

A téli-tavasz eleji betegségszezonban a várandósság mindig a fokozott köhögés és nátha kockázatával jár. De ez mit is jelent? Legyengül az immunrendszered, ha babát vársz?
2020. Április 04.
Legyengül az immunrendszered, ha terhes vagy? (Fotó: Getty Images)

A terhesség egy egyedülálló állapot, amely megköveteli, hogy az édesanya kissé immunhiányos legyen, ahogy azt Dr. Michael Cackovic mondta a Romper.com-nak. – Arra kell itt gondolni, hogy a magzat félig tőled származik, félig viszont a párodtól. Az immunrendszernek pedig visszafogottabbnak kell lennie, hogy ne támadja meg az “idegen”, tehát nem tőled származó részét a magzatnak – magyarázta.

A Medscape szerint a terhes nők nem szenvednek immunhiányos állapotban, ennek a klasszikus értelmében, de a terhesség olyan immunológiai változásokkal jár, amelyek fokozhatják a bizonyos patogénekkel – köztük vírusok, baktériumok és paraziták – szembeni érzékenységet. Ez különösen problematikus a légzőszervi vírusok, például az influenza vagy a koronavírus esetében.

Dr. Courtney Martin, szülész-nőgyógyász és a Loma Linda Egyetemi Gyermekkórház szülési szolgálatának orvosigazgatója szerint a várandós nők érzékenyek a légzőszervi vírusokra a tüdejükben végbement változások következtében, annak érdekében, hogy a méhlepényen keresztül oxigénnel láthassák el a babát. – Ez azt jelenti, hogy nincs tartalék védelmük, ha elkapnak egy légúti vírust, illetve ez az oka annak, ha egy vírus súlyosabban érinti őket – tette hozzá.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) éppen ezért javasolja, hogy a terhes nők oltassák be magukat influenza ellen, és minden egyéb ajánlott oltást is vegyenek igénybe. Hiszen ilyenkor sebezhetőbbek, és ez nem éri meg a kockázatot.

Az új koronavírusról egyelőre még mindig nem tudunk eleget, de azt igen, hogy mossunk kezet, ne érintsük meg a szemünket, szánkat, orrunkat, és fertőtlenítsünk gyakran a lakásban. Érdemes a kismamáknak felvennie a kapcsolatot a nőgyógyászával, és megbeszélni vele, hogy ha véletlenül a betegség tüneteit észleli magán, mi a teendő.

(Forrás: romper.com)