Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Legyengül az immunrendszered amikor terhes vagy?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 4.

Forrás: babaszoba.hu

A téli-tavasz eleji betegségszezonban a várandósság mindig a fokozott köhögés és nátha kockázatával jár. De ez mit is jelent? Legyengül az immunrendszered, ha babát vársz?

Legyengül az immunrendszered, ha terhes vagy? (Fotó: Getty Images)
A terhesség egy egyedülálló állapot, amely megköveteli, hogy az édesanya kissé immunhiányos legyen, ahogy azt Dr. Michael Cackovic mondta a Romper.com-nak. - Arra kell itt gondolni, hogy a magzat félig tőled származik, félig viszont a párodtól. Az immunrendszernek pedig visszafogottabbnak kell lennie, hogy ne támadja meg az "idegen", tehát nem tőled származó részét a magzatnak - magyarázta.
A Medscape szerint a terhes nők nem szenvednek immunhiányos állapotban, ennek a klasszikus értelmében, de a terhesség olyan immunológiai változásokkal jár, amelyek fokozhatják a bizonyos patogénekkel - köztük vírusok, baktériumok és paraziták - szembeni érzékenységet. Ez különösen problematikus a légzőszervi vírusok, például az influenza vagy a koronavírus esetében.
Dr. Courtney Martin, szülész-nőgyógyász és a Loma Linda Egyetemi Gyermekkórház szülési szolgálatának orvosigazgatója szerint a várandós nők érzékenyek a légzőszervi vírusokra a tüdejükben végbement változások következtében, annak érdekében, hogy a méhlepényen keresztül oxigénnel láthassák el a babát. - Ez azt jelenti, hogy nincs tartalék védelmük, ha elkapnak egy légúti vírust, illetve ez az oka annak, ha egy vírus súlyosabban érinti őket - tette hozzá.
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) éppen ezért javasolja, hogy a terhes nők oltassák be magukat influenza ellen, és minden egyéb ajánlott oltást is vegyenek igénybe. Hiszen ilyenkor sebezhetőbbek, és ez nem éri meg a kockázatot.
Az új koronavírusról egyelőre még mindig nem tudunk eleget, de azt igen, hogy mossunk kezet, ne érintsük meg a szemünket, szánkat, orrunkat, és fertőtlenítsünk gyakran a lakásban. Érdemes a kismamáknak felvennie a kapcsolatot a nőgyógyászával, és megbeszélni vele, hogy ha véletlenül a betegség tüneteit észleli magán, mi a teendő.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák