Terhesség

Legyen “hasi szülés” a császármetszés

Egy dúla szeretné eltörölni a császármetszéssel kapcsolatos előítéleteket azzal, hogy "hasi szülésre" változtatná a beavatkozás elnevezését.
2018. Június 20.
Legyen "hasi szülés" a császármetszés

A nők többségének egyáltalán nem vágya császármetszéssel szülni, háromból egy szülés Amerikában mégis így végződik. Sok kismama pedig veszteségként, valóságos kudarcként éli meg ezt.

Flor Cruz dúla számtalan édesanyának segített már világra hozni a gyermekét, köztük olyanoknak is, akik végül császármetszésre kényszerültek. Végignézte ezeknek a nőknek a szükségtelen és méltatlan szenvedését és fájdalmát, amit annak köszönhetően kellett átélniük, hogy nem tudták természetes úton világra hozni a gyermeküket.

“Miért hagyott cserben a testem?” vagy “Mit kellett volna másképp csinálnom?” – ezek azok a kérdések, amik a legtöbb császáros kismama száját elhagyják. Vagy, ami még rosszabb, soha sem hagyják el, mert félnek feltenni?

Cruz számára személyes vonatkozása is van a császármetszésnek, hiszen második gyermekét ő is így hozta világra. “Annyira tehetetlennek éreztem magam” – mondta a Popsugar.com-nak. “Nem éreztem úgy, hogy szülök. Sokkal inkább olyan volt, mintha csak arra vártam volna, hogy valaki vegye ki belőlem a gyerekem.”

A császármetszés valójában egy komoly hasi műtét, aminek szükségességéhez többnyire nem kérik ki az édesanyák véleményét. A döntésből az esetek többségében ők teljes egészében kimaradnak, nem véletlenül érzik annyira tehetetlennek magukat. Ezek a nők sem úgy képzelték el a szülésüket, hogy majd egy műtőasztalon fekve, vadidegen maszkos orvosokkal körülvéve fogják átélni ezt a megismételhetetlen pillanatot. Szintén nem szerettek volna arra az egyetlen emberre várni, aki végül bennmaradhat velük a műtőben. Vakító fényekkel, orvosi eszközökkel és a “sürgősség” érzetével körülvéve a császármetszés épp annyira kiszipolyozó tud lenni érzelmileg, mint fizikailag.

Cruz szeretett volna utat találni arra, hogy jelentőségteljessé tegyen minden fajta szülést, ezért elkezdett kutatni. Mikor szembejött vele a “hasi szülés” kifejezés, egyből megtetszett neki, hiszen ez egy sokkal pozitívabb megközelítésbe helyezi az egész folyamatot.

“Pontosan tudjuk, hogy a szavaknak – és hogy hogyan használjuk őket – ereje van” – magyarázza Cruz. “Ha megváltoztatjuk a szavainkat, az megváltoztatja a gondolkodásmódunkat. Ha megváltozik a gondolkodásmódunk, az pedig megváltoztathatja az élményt, akár egy láncreakció. Ezért elkezdtem használni a kifejezést, ahol és amikor csak tudtam. Mivel a császármetszés szó hallatán egyből a műtétre asszociálunk, szinte megfeledkezünk az “életet adás” részéről. A boldogságról, ami egy gyermek születésével jár. Ami az új szülők születésével jár. A hasi szülés egy sokkal komplexebb kifejezés, ami egyből emlékeztet mindenkit, hogy szülésről van szó, nem pedig csak egy műtétről.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink császármetszés témában: