Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lefagyasztották, majd újra beültették a petefészkét

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 29. | Frissítve: 2016. március 30.

Forrás: Medipress

A 23 éves Moaza Alnatrooshi az első lehet a világon, aki úgy eshet teherbe, hogy a még nyolcéves korában eltávolított petefészkét visszaültették.

A nőnek - anyja kérésére - azért távolították el és fagyasztották le még lány korában a petefészkét, hogy a kialakult betegsége miatt rá váró kemoterápia során ne károsodjanak a szaporító szervei. Állapotán csak csontvelő-átültetéssel tudtak segíteni, amely során a donor saját testvére volt. A megmaradt petefészkéről később kiderült, hogy önmagában nem működött tökéletesen, ezért Moaza 21 éves korában korai menopauzán ment keresztül.
Hogy helyzetén segítsenek, orvosai elrendelték, hogy a lefagyasztott petefészkét szállítsák Dániába, ahol sor került a transzplantációra. A műtétet követően Moaza hormonjai visszatértek a normális szintre, majd ő és férje lombikkezelésen vettek részt, hogy növeljék az esélyt a teherbe esésre. A szakemberek nyolc petesejtet gyűjtöttek be és három embriót hoztak létre, akiket lefagyasztottak és egyiküket jövő hónapban be is fogják ültetni a nő méhébe. Az orvosok abban reménykednek, hogy fiatal korának köszönhetően, Moaza hamarosan teherbe fog esni.

A petefészek-visszaültetés esély a babára


A Dubaiban élő nő a Sunday Times-nak azt nyilatkozta, rendkívül boldog, amiért minden esélye megvan rá, hogy a saját petefészke segítségével adhasson életet, és örökké hálás lesz édesanyjának, aki előre gondolkozott, és annak idején ragaszkodott hozzá, hogy petefészkét még a kemoterápiás kezelés eltávolítsák és lefagyasszák.

Dr. Sara Matthews -aki maga is részt vett a petefészek-visszaültetésben - úgy véli, ha ez a mostani akció tényleg sikeresnek bizonyul, az sok fiatal lánynak adhat reményt, akik hasonló betegség miatt kemoterápiás kezelésre szorulnak, arra, hogy ők is szülhetnek még saját gyereket.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Meggyógyultam a rákból, és gyerekem lett
 • Fagyasztott petesejtből is lehet kisbaba
 • Az igazi férfira várva fagyasztatják le petesejtjeiket
 • Kimutatható, hogy hány petesejtje van egy nőnek!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

  Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések