Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Leállították a túlhordást vizsgáló kutatást

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 3.

Forrás: babaszoba.hu

Svédországban felfüggesztettek egy túlhordott babákkal foglalkozó tanulmányt, mert a kutatók szerint etikátlan lett volna a folytatás.

Leállították a túlhordást vizsgáló kutatást (Fotó: iStock)
A tanulmányt egy évvel ezelőtt állították le, miután a terhesség 43. hetében öt baba halva született, egy kisbaba pedig kevéssel a születése után hunyt el.
Egyelőre nincs nemzetközi konszenzus arról, hogy járjanak el a 40. hetet meghaladó terhességek esetén, pedig általánosan ismert, hogy az édesanyákat és a csecsemőket érintő káros hatások fokozódnak a 41. hétnél hosszabb várandósságoknál. Mivel azonban ezek a kockázatok csekélyek, a túlhordást vizsgáló kutatáshoz sok várandós nőt kell vizsgálni, hogy az eredmény statisztikailag szignifikáns legyen.
A göteborg-i Sahlgrenska Egyetemi Kórház vezetésével készült tanulmányban 10 ezer nőt vizsgáltak, 14 kórház adatai alapján. A kutatáshoz a 40. terhességi hetükben járó nőket kértek fel, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportra: az egyik csoportnál a szülést a 42. hét elején, a másiknál a 43. hét elején indították be - természetesen kivéve azokat az eseteket, ahol mégis spontán megindult a szülés.
Amikor egy évvel ezelőtt, 2018 októberében leállították a kutatást, a meghatározott célszámhoz képest egynegyedét vizsgálták csak a várandós nőknek. A hat haláleset azonban arra utal, hogy a terhesség 43. hétig való túlhordása esetén jelentősen megnövekszik a kockázat. A csoportban, akiknél a terhesség a 42. hétben ért véget, nem halt meg egyetlen csecsemő sem.
A svéd televízió először nyáron számolt be az eredményekről, de a kutatók elutasították az eredmények nyilvánosságra hozatalát, illetve hogy nyilatkoznak a témában, amíg munkájuk nem jelenik meg egy orvosi folyóiratban. Azonban az egyik kutató doktori disszertációja tartalmazza az eredményeket, amelyet a göteborg-i egyetem honlapján is nemrég közzétettek. A disszertációja szerzője azzal zárta munkáját, hogy "a tanulmány közvetlen következménye lehet a klinikai iránymutatások megváltoztatása, miszerint legkésőbb a 41+0. terhességi héten javasolják ebben az esetben a szülés indítását". A Sahlgrenska Egyetemi Kórház be is jelentette, hogy az eredmények alapján meg fogja változtatni terhesség-kezelési politikáját. - Eddig várakoztunk a tudományos eredményekre, melyek bizonyítják, hogy nagyobb a kockázatok valószínűsége abban az esetben, ha két héttel hordják túl az édesanyák a gyermeküket - mondta el a svéd televíziónak a kórház szülésekért felelős operatív vezetője, aki szerint mostantól azt javasolják túlhordás esetén, hogy a szülést indítsák be a 41. héten.
A tanulmányban résztvevő kórházak közül egy megváltoztatta már a politikáját két haláleset után, és más kórházak is bejelentették, hogy követni fogják a példájukat. Egy svéd jótékonysági szervezet, mely a csecsemőjüket elvesztett szülők támogatásával foglalkozik, az ország egész területén felszólította a kórházakat, hogy azonnal változtassák meg a túlhordásra vonatkozó politikájukat. - Mivel etikai okokból függesztették fel a tanulmányt, etikátlan lenne, ha nem hoznánk nyilvánosságra az eredményeket - mondta el Malin ASP, a Svéd Csecsemőhalálozási Alapítvány elnöke, aki szerint az eredmények segítségével lehetőség van arra, hogy megmentsék a túlhordott csecsemők életét.
Sara Kenyon, a Birminghami Egyetem bizonyítékokon alapuló anyasági gondozás professzora azt nyilatkozta, hogy a hat csecsemő halála fontos klinikai és statisztikai különbséget jelent a két csoportnál, így az eredményeket figyelembe kell venni a jelenlegi gyakorlatnál. Az Egyesült Királyságban az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) minden olyan nőt ösztönöz a szülés beindítására, akiknél a 42. hétben még nem indult meg természetes módon. Kutatásaik szerint egyébként ötből egy nő orvosi beavatkozás nélkül a 41. hetet követően szül.
Az Egyesült Államokban tavaly készült kutatás hasonló témában, melynek társszerzője, Robert M. Silver professzor azt tartja helyénvalónak, ha a 40. hét elején beindítják a szülést, és elmondása szerint a svéd kutatás teljesen összhangban áll a rendelkezésükre álló adatokkal. - A 40. hét eleje után még alacsony a komplikációk kockázata, de ahogy növekszik a terhességi hetek száma, arányosan növekszik a halva születések esélye is. A korábbi szülésindítás pedig a császármetszések számát is csökkentené - magyarázta a professzor.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák