Terhesség

Láz a terhesség alatt – mi a teendő?

Több szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely a legkisebb terhelést jelenti a szervezet számára. Dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász elmagyarázza, milyen alapvetések mentén haladjunk.
2021. Március 24.
Láz a terhesség alatt - mi a teendő? (fotó: Getty Images)

A terhesség alatt nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a kisebb hőmérséklet-emelkedésnek is, hajlamosak vagyunk megijedni – mondja a doktornő – holott a láz kezelésénél ilyenkor is az általános ajánlások az irányadók, ha egyébként egészséges várandósságról van szó, csak rövidebb türelmi időkkel. Lépésről lépésre haladjunk a megfigyeléstől, szelídebb gyógymódtól a gyógyszeres csillapításig.

Hőemelkedés terhesség alatt – mit tegyen a kismama?

Hőemelkedés, tehát 38 C fok alatti testhőmérséklet esetén, nem szükséges gyógyszeres csillapítás. Sok oka lehet egy induló légúti vagy húgyúti fertőzéstől kezdve a fáradtságon, kisebb kiszáradáson át a megfázásig. Bőséges folyadékfogyasztás és pihenés mellett ki lehet várni, mi alakul ki belőle. Előfordulhat, hogy ennyi idő alatt el is múlik egy gyorsan gyógyuló húgyúti fertőzés például, de a húgyutakon felfelé terjedve vesemedence-gyulladás is kialakulhat.

Mikor szükséges a lázat csillapítani a terhesség alatt?

A lázcsillapítást 38 C fok felett kezdjük, szintén bőséges folyadékfogyasztás, pihenés mellett. Várandósság alatt paracetamol vagy amidazofen tartalmú lázcsillapító az egyébként szokásos adagban vehető be, tehát maximális adagja ebben az esetben is az, ami a gyógyszer tájékoztatón olvasható. Várandósan ugyanazokat az előírásokat kövessük, mint egyébként, tehát törekedjünk a lehető legkevesebb gyógyszer bevételére. Várjuk meg, hogy a bevett lázcsillapító kifejtse hatását, és csak a hatóidő eltelte után vegyünk be újra, amennyiben újra felment a láz. Alkalmazhatunk természetes módszereket (borogatást, hűtőfürdőt) is. Ismételt lázméréssel ellenőrizzük, hogy csökkent-e a testhőmérséklet.

Figyeljük, hogyan alakul a lázgörbe!

A további teendőket az határozza meg, hogyan változik a hőemelkedés vagy a láz. Ha a hőemelkedés négy napnál tovább tart, vagy három héten belül visszatér, forduljunk orvoshoz, mert ez azt jelzi, a szervezet öngyógyító erejéből nem küzdötte le a hőemelkedést kiváltó okot, és ez kivizsgálásra szorul. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a lázas állapot a lázcsillapítás mellett nem szűnik meg három nap alatt.

Terhesség: mit csináljunk magas láz esetén?

Ha a lázmérő 39,5 C fok feletti lázat mutat, először vegyünk be egy lázcsillapítót és nézzük meg, hogy 38 fok alá csökken-e az érték egy óra alatt. Ha a láz nem mozdul, vagy ismét magasba szökik, akkor ne várjunk tovább, forduljunk orvoshoz. Alapvetően a terhesség alatt a gondozó nőgyógyászhoz, hétvégén, vagy ha nem elérhető, a háziorvoshoz, háziorvosi ügyeletre, sürgősségi ambulanciára menjen a kismama.

Milyen tünetekre figyeljünk a láz mellett?

A hőmérséklet emelkedése tünet, a kiváltó okokra utalhatnak a láz mellett fellépő egyéb tünetek, amelyek árnyalják a teendőket. Kiütés, légúti panaszok, légzési nehézség, hasmenés, derékfájás, hüvelyi folyás, hasi görcs mind olyan panasz, amivel orvoshoz kell fordulni. A láz utalhat olyan okokra is, amelyek kezeletlenül az anyára és a magzatra, a terhességre is veszélyesek lehetnek. A kezelés szempontjából döntő, hogy milyen tünetek jelentkeznek a láz mellett.Felülírja az eddigi általános szabályokat, ha a kismamának valamilyen alapbetegsége, szövődménye van, például cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség. Ilyen kísérő betegséggel terhelt várandósság alatt minden tünetre fokozottabban kell figyelni, rövidebb a várakozási idő, indokolt korábban értesíteni az orvost.

Veszélyes-e a láz vagy a gyógyszeres lázcsillapítás a magzatra nézve?

A tanulmányok eredményei arra mutatnak rá, hogy a tartósan, 24 órán túl tartó magas láz számos szövődményt: vetélést, idegrendszeri károsodást, csontosodási rendellenességet vagy akár szívfejlődési zavart is okozhat, annál jelentősebb mértékben, minél fiatalabb korban éri a károsító hatás a magzatot. Tudományosan még nem bizonyított, hogy a tartós hőemelkedés fokozza az autizmus kialakulásának rizikóját.Azt is figyelembe kell venni, hogy az orvosi rendelőben való várakozás is fertőzésveszélyt jelent a kismama számára, ennek nem érdemes kitennie magát indokolatlanul, otthon is kezelhető hőemelkedés, láz miatt. A gyógyszerekben rejlő kémiai ágensek nemcsak önmagukban, hanem a környezetből már korábban a szervezetbe kerülő vegyi anyagokhoz adódva hatnak. Ezért is fontos, hogy életmódunkkal törekedjünk a káros anyagok minél alacsonyabb koncentrációjára a szervezetünkben, indokolatlanul, automatikusan ne kapjunk be semmilyen gyógyszert. Indokolt esetben viszont forduljunk orvoshoz, aki mérlegeli, hogy alapvetően egészséges vagy alapbetegséggel, szövődménnyel terhelt kismamáról van-e szó, és ennek megfelelően hozza meg a döntést a gyógyszerelésről mindig szem előtt tartva, hogyan érhető el a legalacsonyabb kockázat.Várandósság alatt fektessünk még nagyobb hangsúlyt a megelőzésre, zárjuk ki a rizikófaktorokat preventív magatartással. Ha a kismama kerüli a közösséget, otthon készült ételeket fogyaszt, csökkenti az esélyét egy esetleges fertőzésnek, de a gyógyszerszedés szükségességét is megelőzi. A láz kezelésének első lépése tehát a megelőzés, a lázas állapot kivédése.Szakértő: dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász szakorvos