Terhesség

Lány- és fiúnevek, amik azt jelentik, hogy nemes

Olyan lány- és fiúneveket gyűjtöttünk most össze, amelyek azt jelentik, hogy nemes.
2022. Július 31.
Lány- és fiúnevek, amik azt jelentik, hogy nemes (Fotó: Getty Images)

Nemes jelentésű lánynevek

A lánynevek között a nemes jelentéssel bírók többségében a névsor elején találhatók. Ezek közül nemest jelent a germán-francia eredetű Adél, a hozzá hasonló germán eredetű Adala és a német eredetű Adéla, Adélia és Adelin, illetve a germán eredetű Adelina, az Adél angol formájából eredő Adela, de a német-francia-angol-latin eredetű Adelaida is. Nemes a jelentése az olasz Alda lánynévnek, és a német-olasz eredetű Alettának is.

A német eredetű Adelheidnek az a jelentése, hogy nemes alak, nemes személy, akár a francia származású Alett, és a német-olasz eredetű Alitta neveknek.  Nemes természetűt jelent a germán eredetű Alida, míg a hasonló eredetű Alfonza és Alfonzina nemest és készségest. A német eredetű Alfonzin jelentése nemes, készséges, illetve harcra kész, a héber-germán-francia-angol eredetű Aliz, illetve Alíz pedig azt jelentik, hogy nemes, harcos, Isten az én esküvésem, és bölcs. Nemes, harcos nő jelentéssel bírnak a német eredetű Adelgund és Adelgunda női keresztnevek, míg a germán eredetű Alinda azt jelenti, hogy nemes pajzs.

Kedves a jelentése a germán eredetű Alvina névnek: nemes barát; az Árven lánynév pedig nemes hölgyet jelent.

A nemes jelentés mellett több utónévnél megtalálható a fényes vagy ragyogó is. Ilyen a germán eredetű nevek között a nemes fényt jelentő Adalberta és Adalbertina, az Alberta nemest, fényest jelent, az Albertin nemest, fényest, hírest, míg az Albertina ragyogót és nemest.

A héber eredetű Ada azt jelenti, hogy felékesített, szép nemes, az arab eredetű Alina és Alinka pedig fenségest, fennkölt nemest jelentenek.

Hátrébb a névsorban találjuk a germán eredetű Éda és Edda neveket, amelyek azt jelentik, hogy nemesi származású; továbbá birtok, javak, szerencse, boldogság, az angol eredetű Etel nevünk jelentése pedig nemesi származású.

Nemes a jelentése az ír eredetű Móna névnek, a latin eredetű Patrícia pedig rómainak született nemest jelent. A latin Kamilla név azt jelenti, hogy nemesi születésű, aki az áldozatoknál szolgált, és hasonló jelentéssel bír a szláv-latin eredetű, rövidebb Milla is, kiegészülve a közkedvelt és népszerű jelentésekkel.

A görög eredetű Léda azt jelenti, hogy nemes természetű, a különleges csengésű héber-német Szerefina pedig tündöklő, égő, nemest jelent.

Nemes jelentésű fiúnevek

Nemes nemzetségből való férfi jelentéssel bír a germán eredetű Adolár név, az Adelmár pedig azt jelenti, hogy nemes nemzetségből való, híres. A görög-német-magyar eredetű Jenő előkelőt, nemes nemzetségből valót jelent, a görög-latin Arisztid nemes származásút, a görög-német eredetű Eugén pedig előkelőt, nemes nemzetségből valót.

A női változatához hasonló a jelentése a latin eredetű Patríciusnak – rómainak született nemes -, és a latin eredetű Patrik név is ugyanezzel a jelentéssel bír. A latin eredetű Kamill pedig azt jelenti, hogy nemesi születésű, fiúgyermek, aki az áldozatoknál szolgál.

A germán eredetű Albert nemest, fényest jelent, az Adalbert jelentése nemes fény, fénylő nemesség, míg a héber-német Szeráf azt jelenti, hogy tündöklő, nemes. Jó és nemes a jelentése a görög eredetű Agaton névnek, a germán eredetű Alárd pedig azt jelenti, hogy nemes, kemény. A germán-magyar  eredetű Áldor fiúnév nemes uralkodót jelent, míg a germán eredetű Alfonz azt, hogy nemes, készséges, harcra kész. A ritka, görög eredetű Eutim jelentése nemes és tisztelet, más forrás szerint jóakaratú, a kelta eredetű Kevin név jelentése pedig a kedves, szíves, nemes, szelíd, finom.