Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lány és fiú névtippek, ha egy igazi kis harcost hordasz a szíved alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 11.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor kiválasztjátok az úton lévő családtag nevét, érdemes figyelembe venni, hogy tetszik-e a hangzása a vezetéknévvel együtt, hogy becézett formában is belopja-e magát a szívetekbe és nem utolsó sorban azt, hogy mi a név jelentése.

Több olyan fiú- és lánynév is létezik, aminek a jelentése harcos - emiatt sok szülő választja olyan babának, akinek a fogantatásáért sokat küzdöttek. Mutatjuk, mit válasszatok, ha a ti családotok is egy kis harcossal bővül.

Lánynevek

Alma: a legtöbben - egyáltalán nem meglepő módon - azt gondolják, hogy ez a női név a gyümölcsöt szimbolizálja, ez azonban nem igaz. A germán nyelvterületen az Alma név védelmet és a harcban tett erőfeszítést jelenti, míg az angolok az almai csatának állítottak vele emléket. Az Almák névnapját július 10-én ünneplik.
Alíz: héber, germán, francia és angol gyökerekkel rendelkező név, nemes és bölcs harcost jelent. Használható rövid i-vel Alizként, de anyakönyvezhető az Aliza és az Alízia változat is. A névnapokból nyárra és télre is jut: június 29., augusztus 24., november 14.
Klotild: ez a név germán eredetű, és annyit tesz, nő, aki a dicsőségért harcol. Ha a Klotild hangzása nem ragadott magával, próbáld ki, passzol-e a leendő vezetéknévhez a Matild vagy a Matilda, ami hatalomért vívott harcot jelent. A Klotild névnap június 3-ra esik, a Matild- és Matilda-névnapot pedig március 14-én vagy május 31-én ünneplik.
Ildikó: ez a germán eredetű név harcos nőt, harci sisakot jelent. Legismertebb névnapja március 10., de április 30-án, szeptember 17-én, 21-én és 23-án, valamint november 17-én is ünnepelnek az Ildikók. Az utóbbi években viszonylag kevesen választották ezt a nevet, így bár jól ismert - garantáltan nem kell sehol betűznötök! - nem nevezhető gyakori, tucatnévnek.
Kunigunda: német-latin-magyar eredetű név, a népért és nemzetségért harcoló nőt jelenti. Ha ebben a formában idegenkedtek tőle, használhatjátok a Kinga vagy Gunda alakját. A Kunigunda és Gunda névnap március 3-ra esik, a Kingákat pedig július 24-én köszöntik.
Laura, Loretta, Lara: Mindhárom név a latin laurus szóból származik. Jelentése: babérfa, babérkoszorú. A 2000-es években vált a Laura szó igen népszerűvé, benne van a top20-ban. Névnapok: június 17, Lara március 26., Loretta december 10.
Olinda: német eredetű név, a harcos nő mellett birtokot, varázsvesszőt és fából készült pajzsot is jelent. Ha olyan különleges nevet kerestek, amiből nem lesz minimum három az ovis csoportban, ezt mindenképp írjátok fel a listára! Névnapból kettő is akad: július 7. és november 16.

Fiúnevek

Márton, Martin: latin eredetű név. A Martin a Martinus név rövidült alakja, ennek magyarosabb verziója a Márton. Mindkettő jelentése: Marshoz tartozó és harcos, hadakozó. A legtöbben november 11-én ünneplik a Márton napot. A legnépszerűbb a 90-es években volt a Márton név.
Roland: Nem számít gyakori névnek. Germán eredetű, eredeti jelentése: merész, hírnév, dicsőség. A Rolandok július 15-én ünneplik a névnapjukat.
László: Június 27-re esik a névnapja. A szó hatalmat, dicsőséget jelent. Szláv eredetű. A kilencvenes években igen népszerű volt, de jelenleg is benne van a top30-ban.
Alexander: görög-latin eredetű név, azt jelenti, harcra kész férfi vagy embereket védő férfi. Rövid változata az Alex, ami szintén anyakönyvezhető. Az Alexandereknek több névnapjai is van, február 26-án, március 18-án és május 3-án, az Alexeket pedig február 17-én köszönthetitek.
Borisz: ennek a névnek a gyökerei a szláv nyelvterületekre nyúlnak vissza, jelentése pedig harcos, harc. Bolgár cárok és egy orosz elnök is viselte ezt a nevet. A Boriszok május 2-án, július 24-én vagy szeptember 15-én ünnepelhetik a névnapjukat. 
Botond: magyar eredetű név, jelentése buzogányos harcos. A legenda szerint Botond törte be Bizánc kapuját, majd diadalmas győzelmet aratott. Néhány évtizeddel ezelőtt kifejezetten ritka névnek számított, ma azonban sok kisfiút neveznek Botondnak. Névnapját május 16-án és július 28-án ünnepli.
Mirkó: A szláv Miroslav önállósult becézése. Nem nevezhető felkapott keresztnévnek. A szó jelentése: béke, dicsőség.
Lotár: ófrank-germán eredetű név, aminek jelentése dícső harcos, győzedelmes hadsereg. Francia király, és római császár is viselte ezt a nevet, napjainkban minden bizonnyal Lothar Matthaus német focista a név legismertebb tulajdonosa. Névnapból a Lotárok sem szenvednek hiányt, január 27., április 7., június 15. és december 30. közül választhattok.
Nevek, amelyeknek harcos, küzdő jelentése van

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák