Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lanugo: ezért borítja a magzat testét

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 2. | Frissítve: 2021. december 29.

Forrás: babaszoba.hu

A lanugo a születéskor vagy röviddel azután tűnik el a magzat testéről, helyét átveszi az úgy nevezett vellus szőrzet. De mi a szerepe a lanugonak?

Lanugo: ezért borítja az magzat testét (fotó: Getty Images)
A lanugo a magzat testét borító úgy nevezett elsődleges szőrzet, amely a magzat egész testén megtalálható a talpak és a tenyerek kivételével. A lanugo alapvető szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében.
Elsődleges szerepe, hogy segíti a magzatmáz megtapadását, ezzel védi a magzat érzékeny bőrét a felázástól. A magzatmáz nagyon fontos a bőr védelmében: egyszerre védőburok, kiváló hőszigetelő és síkosító is, ami elengedhetetlenül fontos a szülés folyamatában. A legújabb irányelvek szerint nem is szabad a babát azonnal megfürdetni, eltávolítani az értékes magzatmázat a testérők megszületése után.
Mivel a lanugo segíti a magzat testhőmérsékletének szabályozását, melegen tarja őt az anyaméhben, koraszülött babáknál egy ideig valamelyest képes megőrizni a baba testhőjét.
A fehér, selymes, puha magzatpihe a terhesség 12-14. hetében alakul ki és a 19. hétre már a magzat egész testén megtalálható.
Születéskor vagy röviddel utána a lanugo nagy része lekopik. Császármetszéssel született babák esetében több lanugo marad meg. Miután a lanugo eltűnik, helyét átveszi a korai testszőrzet, elsőként a haj, a szemöldök és a szempillák.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések