Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Különleges babanevek, amiket az állatvilág ihletett

Szerző: Bagaméri Viki

2021. október 4.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak köztük kedvesek, méltóságteljesek és meglepőek is! Te választanál közülük?

Akinek tetszik, gyümölcsökről, virágokról vagy akár kontinensekről is elnevezheti a legújabb családtagot, ennek fényében semmi meglepő nincs abban, hogy a hazánkban is választható nevek között szép számmal akadnak olyanok is, amiket az állatvilág ihletett. 

Kisálattól a madarakon át a nagyvadakig találunk állatvilág ihlette, anyakönyvezhető neveket

(Fotó: Getty Immages)

Sok név a jelentésével utal arra, hogy az állatvilágból származik - mint a medvére utaló Bernadett és Bernát, Orsolya vagy Brúnó; az oroszlánt jelentő Leona vagy Leó -, vannak azonban kimondottan olyanok is, amelyek egy-egy állatfaj nevével azonosak. 

Lánynevek, amik állatokra emlékeztetnek

Őzike - Igazán kedves és kecses ez a magyar eredetű név, ami elszórtan fordul elő a hazai kislányok körében. A fiúnevek között találhatunk hasonlót, ami nem más, mint az Őze. Ez is magyar eredetű, a jelentése azonban ismeretlen, így csak találgatni lehet, hogy összefügg ezzel az erdei állattal.

Illangó - Ez a magyar eredetű név, ami a pillangóból alakult át, szintén elszórtan előforduló, dallamos hangzása miatt azonban egyre kedveltebbé válhat. 

Pintyőke - Akinek tetszik, akár erről az apró énekesmadárról is elnevezheti a gyerekét. Ezt is az elszórtan előforduló keresztnevek között tartják számon. 

Gerle, Galamb - Mindkettő magyar eredetű lánynév, aminek a jelentése nem igényel magyarázatot. A ritka nevek közé tartoznak, mindketten a békét szimbolizálják. 

Ünőke - Biztos nem könnyű olyan kislányra bukkanni, akinek a szülei ezt a régies magyar nevet adták, nemcsak azért, mert különleges a kezdőbetűje, hanem azért is, azt jelenti, fiatal tehén.

Evetke - Az evetke egy mókushoz hasonló, kedves kistestű állat, ez az anyakönyvezhető név pedig székely-magyar eredetű. Nagyon kevesen választják, így ha valakinek ez tetszik meg, nem kell attól tartania, hogy sok névrokona lesz a kislánynak.

Nyeste - Ez a magyar eredetű név a nyest után vált személynévvé, ám nem sokan élnek a lehetőséggel, hogy így nevezzék el a kisbabájukat. 

Fiúnevek, amiket az állatvilág inspirált

Farkas -  Ez a rendkívül ritka, magyar eredetű férfi név a büszke és erős farkast jelenti. Ha tetszik ez az irányvonal, de nem szeretnétek, hogy a gyerek a Farkas nevet kapja, jó választás lehet a Bardó, a Raul vagy a Rudolf, ami ugyanúgy farkast jelent. (Igen, ezek szerint a Mikulás szarvasát is egy farkasról nevezték el!)

Csikó - Ez a magyar eredetű név becsapós, hiszen első hallásra azt gondolnánk, hogy lovacskát jelent, valójában azonban a csík nevű hal elnevezéséből alakult ki. Akárhogyis, a hangzása mindenképpen kedves! 

Sólyom - Az utóbbi időben a korábbinál több kisbabának választották ezt a nevet, ám még így is a rendkívül ritka nevek közé sorolható. Jelentése nem szorul magyarázatra - ha tetszik, de mégsem szeretnétek szó szerint Sólyomnak nevezni a kicsit, válasszátok az azonos jelentésű Ákost, Karsát vagy Kerecsent!

Sas - Ennek a magyar eredetű névnek a jelentése is egyértelmű, magát a méltóságteljes ragadozómadarat jelenti. Megfelelő alternatívája lehet a szintén sast jelentő Arnold, Arvid vagy Kartal fiúnév.

Holló - Ez a magyar eredetű név az azonos nevű madárra, illetve a hollófekete színárnyalatra utal. Ha nem szeretnétek Hollónak hívni a kicsit, az ugyanezt a jelentést hordozó Bertrán, Korvin és Rabán is jó választás lehet az anyakönyvezhető nevek közül.

Kos - Rövid, tömör, egyértelmű magyar név, ami hím juhot jelent. Elszórtan előforduló név.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések