Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kövekkel üzennek a nők a döntéshozóknakKözös kiállás a szülészeti ellátás pozitív változásáért

Szerző: Babaszoba.hu

2021. november 22.

Forrás: Másállapotot a szülészetben

Az elavult, sokszor kifejezetten káros, nem bizonyítékalapú szülészeti ellátás miatt rengeteg anya szerez traumatikus élményeket a szülőszobán. Sok nő számára továbbra is a félelem a legmeghatározóbb érzés, ha a szülésre gondol.

Kövekkel üzennek a nők döntéshozóknak (fotó: Getty Images)
A "NŐ a hangunk!" országos megmozdulás szülés körüli szervezetek és csoportok közös kezdeményezése. 2021. november 28-i eseményünk célja felhívni a figyelmet arra, hogy a 2019-ben megjelent szülészeti szakmai irányelv és a családbarát szülészeti pályázati program ellenére a magyarországi ellátórendszer jelenlegi formájában is ártalmakkal teli, melyben nem elvárt, csak megtűrt a jó gyakorlatok alkalmazása. Az ellátás nem biztonságos és nem egységes.
Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nőtt, miközben a lehetőségeik csökkentek.
A budapesti központi rendezvényen szimbolikus teherletételen vehetnek részt a jelenlévők, melynek része egy botokkal előadott performansz, emellett női üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat tolnak majd a Parlament elé. Az ágy az elavult ellátást, a kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják, amelyeket a nők szüléseik óta cipelnek. Most viszont felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett! - áll a Másállapotot a szülészetben mozgalom közleményében.
Az esemény három hashtagje közül a #rendszerterhe erre utal, míg a #vártunkeleget kifejezi az évtizedes várakozást, a #másállapotot pedig az ellátás szükséges reformjára utal. A szervezők mindenkit bátorítanak legalább az online részvételre. A terhek online letételére interaktív térkép ad lehetőséget, ahol anonim módon is üzenhetnek az érintettek, és megoszthatják saját kövük fotóját.
A térképre már az első pár órában is számtalan megrázó üzenet érkezett, többségük megrázó. A térkép ezen a linken érhető el.
Az esemény időpontja: 2021. november 28. 10:30
Kiinduló helyszín: Budapest, Nyugati tér, majd vonulás a Kossuth térre

A közös kiálláshoz eddig csatlakozott:
Ablak a világra
Alternatal Alapítvány
Anyatejút Tudásközpont
Babagenetika Egyesület
Békés Születéséért Támogatókör
Béres Edina független bába
Császárvonal
Életfa Bábapraxis
EMMA Egyesület
Független Bábák Szövetsége Egyesület
Hoztam e világra
Közösség a haladó szellemű szülészeti ellátásért Szegeden
Lélek Éled Kör Egyesület
Magyarországi Dúlák Egyesülete - MODULE
Másállapotot a szülészetben!
Séta a SzülésSzületéS minőségéért
Válaszkész Szülők Egyesülete

A Facebook-esemény ezen a linken található.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések