Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kötelező ágynyugalom a terhesség alatt

Szerző: Szemerey Eszter

2015. február 22. | Frissítve: 2019. július 27.

Forrás: Kismama magazin

Bár a terhesség alatt is a legjobb az aktív életmód, előfordulhat, hogy az orvos még a sétától is eltilt. Hogyan élheted túl az ágyban fekvést?

Az ágynyugalom elsőre ijesztő lehet

Lehet, hogy elsőre nem jut eszedbe semmi az alváson kívül, amit fekvő helyzetben is lehet végezni, pedig az ágynyugalom közel sem jelent egyet a tespedéssel. Sőt, minél jobban lefoglalod magad, annál gyorsabban repül az idő!
Vedd az öledbe a laptopot, és indulhat a kutatómunka! Készíts listát arról, mit kell feltétlenül beszerezni még a baba születése előtt, és mi az, ami ráér addig, míg újra talpra állhatsz. Megvannak a gyerekbútorok és a babaruhák? És mi a helyzet a dekorációval? Ha összeszedtél mindent, ami még hiányzik, akkor bevásárlókörútra indulhatsz az ágyadból! Végre lesz időd alaposan áttanulmányozni a különböző boltok és webáruházak kínálatait, így biztosan nem fogjátok túllépni a családi kassza kereteit.
Az online vásárlás nemcsak azért jön kapóra, mert a portékát házhoz szállítják, hanem az árak is igen barátiak: mivel a cégnek nem kell üzlethelyiséget bérelnie, legalább 15-20 százalékkal alacsonyabb árakra számíthatsz.

Oszd meg és uralkodj!

Ha elkészült a mindentudó listád, itt az ideje, hogy megtaláld az egyes feladatokhoz passzoló személyt is - és ez nem csak a párodat jelenti. Lehet, hogy ő van leggyakrabban melletted, és tőle nem szégyellsz segítséget kérni, de a munka mellett őt sem lehet a végtelenségig terhelni.
Főzés helyett rendeljétek házhoz az ebédet, vagy (némi kosztpénzért cserébe) kérjétek meg a szomszédokat/barátokat, hogy pár adaggal többet készítsenek a fogásokból. A nagybevásárlást intézheti apa, de ha éppen elfogyott a tej vagy a kenyér, a látogatóba érkező ismerősöket is megkérheted, hogy pótolják a hiányt.
Ha a pénztárcátok engedi, akár házvezetőnőt is fogadhattok pár hónapra, aki a szülésig minden fontosabb dolgot kézben tart majd otthon. A fekvésre ítélt kismamák többsége szégyelli, hogy mások gondoskodására szorul, de szerencsére ez csak átmeneti állapot, ezért ne pironkodj - kérj bátran!

Minivakáció a nagy bevetés előtt

A nagy pörgés után szokatlan lehet, hogy hirtelen ágyba parancsoltak, de ne érezz bűntudatot amiatt, hogy kiestél egy kicsit a körforgásból! Az orvosok nem véletlenül javasolták a fekvést, a legfontosabb feladatod most az, hogy épségben tudd a babádat a pocakodban, ameddig csak lehet.
Hidd el, a szülés után pár nappal visszasírod majd a boldog békeidőket! Élvezd ki a minivakációt, és pihenj, amennyit csak lehet. Keresd elő azokat a könyveket, amelyek már évek óta várnak a sorukra a polcon, tarts maratont a kedvenc sorozataidból, tedd rendbe a családi fotóalbumokat, vagy vágj bele egy új hobbiba - csak rajtad múlik, milyen kreatívan és tevékenyen telik el ez az idő.

Magadról se feledkezz meg!

Bár a mozgást teljesen ki kell iktatnod az életedből egy kis időre, nem ajánlatos lemondanod az egészséges életmódról. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat és fehér húsokat, és a kellő folyadékfogyasztásról se feledkezz meg!
Az ágyban fekvés naponta többször is csábíthat egy kis szundira, de próbáld meg leküzdeni ezt a vágyat, mert ha napközben többször is lepihensz, az megzavarja a biológiai órádat, és felborulhat a természetes alvási ciklusod. Refluxos kismamáknak a legjobb a félig ülő (sok párnával polcold alá a hátadat) vagy oldalt fekvő pozíció, ilyenkor a gyomorsav nem marja annyira a nyelőcsövet. A lelkedet rendszeres relaxációval tarthatod rendben, ami csökkenti a stresszt, ezáltal a koraszülés kockázatát is.

Fekvés közben mozogni

A könnyű torna sem mindig tilos ágynyugalom idején, de szigorú orvosi felügyelethez van kötve. Csakis a méhtevékenységet nem befolyásoló gyakorlatok jöhetnek szóba, és a legjobb, ha gyógytornász felügyelete mellett végzed ezeket is, hogy biztosan elkerüld a kockázatokat.
A szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy muszáj néha átmozgatni a végtagokat, a sok fekvés ugyanis könnyen izomsorvadáshoz vezethet, arról nem is beszélve, hogy az ágynyugalom végére a kismama sokat veszít állóképességéből, erejéből, ami a szülést is megnehezítheti.

Kérdések a dokihoz

Az ágynyugalom szigorúsága egyénenként változó, általában az határozza meg, hogy mennyire nyitott a méhszáj, vagyis mekkora koraszülés kockázata. A diagnózis hallatán sok kismama annyira megilletődik, hogy csak otthon, éles helyzetben jutnak eszébe a fontos kérdések.
Összegyűjtöttünk egy rövid listát arról, mit érdemes megkérdezni a szakembertől, mielőtt nekikezdenénk az ágynyugalomnak.
- Végezhetek otthon ülőmunkát?
- A házimunka belefér?
- Néha leugorhatok a postára/bankba?
- Mennyit lehetek talpon egy nap?
- Tilos a szex?
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák