Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korszerű ultrahang-készülék Szegeden

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 16.

Forrás: MTI

Az emberi szervezetről a tudomány jelenlegi állása szerinti legpontosabb képet adó ultrahangkészüléket helyeztek üzembe Szegeden.

A jövőben elkerülhetővé válik, hogy a kismamák Kecskemétre vagy Budapestre utazzanak, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról.
Csókási Zsolt radiológus elmondta: Magyarországon hat ilyen készülék van, közülük csak kettő végez teljes körű állapotfelmérést, az egyik a szegedi. A Volusone E 8-as készülék a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg; a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezetbe.
Egyik legfontosabb előnye, hogy a gyomor állapotát tükrözés nélkül is fel tudja mérni, és a reflux is kimutatható az ultrahangkészülék segítségével, emellett a nyelőcsőről, a belek állapotáról, a nyirokmirigyekről is pontos képet ad. Így a betegségeket az előtt fel lehet fedezni, hogy fájdalmas tünetekkel járnának - magyarázta a szakember. Szerinte a megelőzésben is óriási szerepe van a készüléknek, hiszen egy állapotfelméréskor gyorsan kiderülhet, ha valamelyik szerv nem működik tökéletesen. A vizsgálat fájdalommentes.
Mivel Szegeden is van ilyen készülék, a kismamáknak már nem kell Kecskemétre vagy Budapestre utazniuk, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról. Emellett várhatóan a dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek.
A készülék beszerzésére az Európa Unió adott tízmillió forintot, a világszínvonalú berendezés összköltsége azonban megközelítette a harmincmilliót. A berendezés különlegességét a legkorszerűbb szoftverek biztosítják - tette hozzá Csókási Zsolt.
Babaszoba: Olvasd el, mi is a 3D és a 4D ultrahang közötti különbség, és miért fontos, hogy gyakorlott szakembert keress fel probléma esetén!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák