Terhesség

Koronavírus: változott a kismamák kockázati besorolása

Az amerikai betegségmegelőzési szervezet bővített azon csoportok listáját, akiknél még nagyobb elővigyázatosság szükséges a koronavírus-fertőzések megelőzése kapcsán.
2020. Június 29.
Változott a kismamák kockázati besorolása (Fotó: Getty Images)

A várandósok is felkerültek a nagyobb kockázatú csoportlistára – olvasható a Medicalxpressen. Június 25-én az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention, azaz  Betegség Kontrol és Megelőzési Központok) a COVID-19 fertőzéses adatok alapján úgy ítélte meg, hogy a kismamáknál is gyakoribb a súlyosabb lefolyás, tehát a veszélyeztetettek közé tartoznak a járvány szempontjából. Csakúgy mint a dohányosok, az asztmások, a cisztás fibrózissal, magas vérnyomással, demenciával, májbetegséggel küzdők, heges vagy sérült tüdővel élők, az 1-es típusú cukorbetegek, a thalassemiások, az agy vérellátását befolyásoló betegség által érintettek, valamint azok, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszere.

A rendelkezésre álló adatok alapján a diagnosztizált COVID-19-esetek 9 százalékát teszik ki a fogamzóképes nők, s a nem várandós fogamzóképes korú nőkhöz képest a terhes nők esetében sokkal nagyobb az esélye, hogy a koronavírus-fertőzés következtében kórházi ápolás, lélegeztető gép használata válik szükségessé. A halázási arány azonban nem nagyobb az esetükben.

“Nem meglepő kutatási eredmény, hisz a kismamáknál más légzőszervi betegségek kockázata is nagyobb, mivel a méh növekedésével párhuzamosan a tüdő térfogata csökken” – kommentálta az eredményeket dr. Denise Jamieson, az Emory University Orvostudományi Iskola szülészeti és nőgyógyászati elnöke. 

A fenti átsorolás a vakcina szempontjából is kulcsfontosságú információ, hisz a készlet elosztásánál előnyt élveznek azok, akikre nagyobb veszélyt jelent a vírus. Eszerint a várandósok is hamarabb kaphatnák az oltást.

Csökkent a BMI kockázati küszöbe – 40-ről 30-ra 

A CDC veszélyeztetettségi szint alapján bontja a kockázati csoportokat. Magasabb kockázati csoportba tartoznak például a krónikus vesebetegek, a krónikus gyulladásos tüdőbetegséggel, elhízással küzdő, súlyos szívbetegségben, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, továbbá a szervátültetés miatt gyengült immunrendszerű betegek. Lényeges változás még, hogy a sarlósejtes betegség kockázati tényezőként felkerült a listára, ezen felül az elhízással kapcsolatos küszöböt 40-es testtömeg-indexről 30-ra csökkentették, továbbá a 65 év feletti életkor kockázati jelentőségét lentebb vitték.