Terhesség

Koronavírus: újabb magyarországi beteg

Kilencre emelkedett a Magyarországon regisztrált koronavírus fertőzöttek száma.
2020. Március 06.
Koronavírus: újabb magyarországi beteg (fotó: Getty Images)

Koronavírus: itthon

Hétfőre hivatalosan kilencre emelkedett a magyarországi koronavírus fertőzöttek száma, közülük 5 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár. Az első két fertőzött iráni férfi után egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírustesztje is pozitív lett – írta meg pénteken az Index.

“A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal” – írja a közlemény.

Értesülések szerint a férfi debreceni lakcímmel rendelkezik, de nem magyar, hanem angol állampolgár, családja itt él Magyarországon.

Papp László debreceni polgármester a Facebookon közölte a város lakóival, hogy elővigyázatosságból naponta fertőtlenítik a DKV tömegközlekedési eszközeit.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos helyzetet és a hazai megjelenést értékelve úgy döntöttünk, hogy újabb intézkedéseket vezetünk be Debrecenben. Arra kértem a DKV Zrt. vezetését, hogy intézkedjenek valamennyi közösségi közlekedési eszköz – autóbuszok, trolik, villamosok – esetében a naponta történő fertőtlenítés elvégzéséről – írta. A fertőtlenítést viszont majd csak március 10-én kezdik el a DKV közleménye szerint.

A brit férfi után később bejelentették, hogy megvan a negyedik beteg is, az egyik iráni diák barátnőjét is diagnosztizálták a koronavírussal, az ötödik fertőzött pedig egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi, akit jelenleg is a Szent László kórházban ápolnak. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi – ő a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval vett részt egy születésnapi partin, a hetedik beteg pedig a brit férfi 59 éves magyar felesége – írja a hírtv.hu.

Hétfőn reggel számoltak be két újabb fertőzöttről, akik mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktus kutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. A nyolcadik fertőzött egy iráni férfi, a kilencedik pedig a 70 éves magyar férfi 74 éves felesége – számolt be róla a Portfolio.hu

Amikor még hét magyarországi beteg volt, Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után közölte, hogy eddig szoros kontaktussal jött létre légúti terjedés Magyarországon. Az akkori hét betegről elmondta, hogy hat fertőzött állapota kielégítő, azonban a 70 éves, alapbetegségekkel küzdő magyar férfi gyengélkedik, és intenzív osztályon kezelik.

Csütörtök este egy 15 fős japán turistacsoportot is  a Szent László kórházba szállítottak a budapesti Kálvin térről, ahol elkülönítették őket. Azonban az Index.hu később beszámolt róla, hogy negatív lett a koronavírus tesztjük, így kiengedték őket a karanténból.

Koronavírus: halálosabb a férfiakra

A koronavírus halálosabb a férfiak, mint a nők esetében – írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében szereplő számok alapján a The Telegraph, ezt vette észre az Index.

A WHO és kínai tudósok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a fertőzésgyanús esetekre nézve a nők esetében 1,7%, a férfiak esetében viszont 2,8% a halálozási arány, a fertőzést biztosan elkapóknál viszont már 4,7% a férfiak és 2,8% a nők esetében a halálozási mutató.

Több szakértő szerint a nemek közti eltérést az okozhatja, hogy a férfiak között magasabb a dohányzók és a rendszeres alkoholfogyasztók száma, míg mások szerint a férfiaknál fennálló több egészségügyi probléma (szívbetegségek, cukorbetegség), miatt veszélyesebb rájuk nézve a koronavírus, miközben a nők immunrendszere erősebb.

A Telegraph több példát is említ: a globális, nagyjából 2-3%-os halálozási arány

  • 10,5%-ra ugrik szív- és érrendszeri betegség,
  • 7,3%-ra cukorbetegség,
  • 6,3%-ra krónikus légzőszervi betegség,
  • 6%-ra magas vérnyomás
  • 5,6%-ra rákos betegek esetében.

A cikk azt is írja, hogy a 80 év fölöttiek esetében majdnem 15% a halálozási arány, a 70-79 év közöttieknél ez a szám 8%, a 60-69 éveseknél pedig 3,6%.

A legkevésbé a fiatalok veszélyeztetettek, 10 év alattiak között még nem halt meg senki a fertőzésben, a 10-40 éves korosztály tagjai között pedig 0,2%-os a halálozási arány, áll a cikkben.

Péntek reggeli adatok alapján világszerte 98 442-en kapták el a koronavírust, közülük 3387-en haltak meg, és 55 661-en már meggyógyultak.

Koronavírus: nagyvilág

  • Franciaországban Macron elnök szerint elkerülhetetlen az országos járvány, a fertőzöttek száma jelenleg 1209, és 19 halálesetet regisztráltak a fertőzés miatt.
  • Olaszországban karantén alá vonták a 10 millió lakosú Lombardia tartományt és 15 másik észak-olaszországi várost, összesen egy 16 millió lakost számláló területet. Az országban 7375 fertőzött van, és 366 halálesetet regisztráltak a  fertőzés miatt.
  • Németországban a hétfő reggeli összesítés szerint 1112 embernél mutatták ki az új koronavírust, és hétfő késő délután bejelentették az első 2 halálos áldozatot is az országban.
  • Brazíliában koronavírussal fertőzött magyar állampolgár áll karantén alatt.
  • Vasárnap reggelig 101 országban jelent meg a koronavírus a világban.

Forrás: MTI/Index.hu/Hírtv.hu/Portfolio.hu