Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koronavírus: nem elég a 2 méteres távolságtartás?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 2.

Forrás: 24.hu

Köhögéskor vagy tüsszögéskor akár nyolc méterre is repülhetnek a nyálcseppek. A Massachussettsi Műszaki Egyetem kutatója szerint sürgősen felül kell vizsgálni a távolságra vonatkozó ajánlásokat.

Koronavírus: nem elég a 2 méteres távolságtartás? (fotó: Getty Images)
Lydia Bourouiba, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora, aki a köhögés, tüsszentés és a kilégzés aerodinamikájának kutatója azt találta, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel és kilégzéssel kibocsátott, gázokkal teli felhő akár 8,2 méteres távolságba is elér - írja az MTI nyomán 24.hu. A kutató szerint sürgősen felül kell vizsgálni a WHO és az amerikai járványügyi központ (CDC) kétméteres távolság tartására vonatkozó ajánlásait.
A Journal of the American Medical Associationben megjelent cikkében a kutató leírta, hogy a köhögéssel és tüsszentéssel vagy általában a kilégzéssel kibocsátott felhő csúcssebessége akár az óránkénti 36-110 kilométeres sebességet is elérheti. A kilégzéskor gáztartalmú felhőcske kerül a levegőbe, mely mindenféle nagyságú cseppeket tartalmaz. A felhőt csak részben csökkenti, ha az ember a könyökhajlatába köhög vagy tüsszent.
Ugyanakkor Paul Pottinger, a Washingtoni Egyetem orvosi karának fertőzőbetegség-kutatója szerint a kérdés az, mekkora távolságon belül marad a vírus fertőzőképes.
"Számomra nem az a kérdés, mekkora távolságra jut el a kórokozó, hanem milyen messze van az, ahol már nem jelent veszélyt. Minél kisebb a csepp, annál csekélyebb az esély, hogy megfertőzhet valakit a benne lévő vírus, mert belélegzi vagy az orrába-szájába kerül. A legnagyobb veszélyt most a legnagyobb cseppek jelentik. Ezek viszont elég nagyok ahhoz, hogy hasson rájuk a gravitáció. Általában a kibocsátótól két méterre ezek a nagy cseppek lehullanak a talajra, innen származik a kétméteres távolságtartás szabálya" - idézte szavait a medicalxpress.com nyomán a 24.hu.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések