Terhesség

Koronavírus: mit lehet eddig tudni a szüléssel kapcsolatban?

A világon rengetegen aggódnak az új koronavírus és a hatásai miatt - ha éppen most vársz babát, valószínűleg fokozott az aggodalmad.
2020. Március 24.
Koronavírus: mit lehet eddig tudni a szüléssel kapcsolatban? (Fotó: Getty Images)

A jelenlegi helyzetben gyakran szembesülünk azzal, hogy a kérdésre kérdést kapunk válaszként, de ennek ellenére minden nap egyre többet lehet tudni az új világjárványról. A szüléssel kapcsolatban eddig a következőket tudjuk.

Koronavírussal fertőzötten születhetnek a fertőzött anyák gyermekei?

Vuhanban végeztek egy vizsgálatot 4 terhes nő bevonásával, akik fertőzöttek voltak. A babák születése után 3 édesanya egyezett bele a csecsemő tesztelésébe, és mindegyiküknél negatív lett az eredmény. A 4 csecsemő egyikének sem voltak koronavírusos tünetei. Korábban 9 várandós nő bevonásával készítettek vizsgálatot, és hasonló eredményre jutottak. Azt érdemes figyelembe venni, hogy ezen nők többsége császármetszéssel szült. Van néhány olyan jelentés is, amely szerint vírusfertőzött édesanyáknak fertőzött gyermekük született, de ezeket nem erősítették meg.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) szerint jelentettek más kedvezőtlen következményeket az édesanya vírusfertőzése miatt a babára nézve, mint például a koraszületés. Ez az információ azonban korlátozott adatokon alapul, és nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a következmények valóban az anyai fertőzéshez kapcsolódtak-e. Jelenleg azt sem lehet még biztosan megválaszolni, hogy a COVID-19 átjuthat-e a magzathoz a placentán keresztül. A jelenlegi, ismert adatok alapján nincs ok az aggodalomra, és a tudósok fokozott figyelemmel kísérik ezt a helyzetet.

Született csecsemő koronavírus fertőzéssel?

A Londoni Központi Kórházból jelentettek olyan esetet, ahol egy koronavírusos édesanya csecsemőjét közvetlenül a születése után teszteltek, és pozitív lett az eredmény. Az még nem ismert, hogy a baba közvetlenül a születésekor fertőződött meg, vagy a méhlepényen keresztül. A hírek szerint mind az édesanya, mind a baba állapota stabil.

Milyen óvintézkedésekre van szüksége a járvány idején a várandósoknak?

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljék a kismamák a koronavírussal kapcsolatos hatósági híradásokat, és együtt működjenek az egészségügyi szolgáltatóval. Az ACOG jelenlegi iránymutatása a következő:

  • a várandósokat veszélyeztetett populációként kell kezelni a járvány idején
  • ha tapasztalják magukon a tüneteket, mint a láz, a köhögés, a mellkasi szorítás, nyomásérzet vagy a nehézlégzés, azonnal jelenteniük kell ezeket az orvosuknak
  • a kórházzal, ahol szülne a kismama, érdemes beszélni arról, hogy kinek engedélyezik a belépést a kismamán kívül

Mire számíthat a szülésnél egy koronavírussal fertőzött édesanya?

Ha a terhes nőnek koronavírus fertőzése van a szülés idején, elkülönítik a többi pácienstől, és az ápolónők, orvosok maszkot, védőruházatot viselnek. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy a látogatók helyett például videóhívással tartsa a kapcsolatot az édesanya a rokonokkal. Ha a partner nem kapja el a fertőzést, akkor ő tudja gondozni az újszülöttet, amíg az édesanya nem épül fel. Ez nagyon személyes döntés, ezért érdemes ezt megvitatnia a pároknak.

A CDC javasolja, hogy az újszülöttet válasszák el az édesanyától, amíg fel nem gyógyul a fertőzésből, és a szoptatás helyett a lefejt anyatejjel történő táplálás is jó módszer véleményük szerint – ezzel egy nem fertőzött, közeli családtag, például az édesapa is megetetheti a babát.

Mi segíthet enyhíteni a járvány miatti stresszt a kismamának?

Érdemes felvenni a kapcsolatot az orvossal, a kórházzal, és velük átbeszélni az esetleges kérdéseket, félelmeket, ez segíthet egy kicsit megnyugodni. Most fokozottan oda kell figyelni a mentális egészségre, ezért azt tudjuk javasolni, hogy naponta legalább néhány órára vonja ki magát minden kismama a hírolvasgatásból, helyette olvasson egy jó könyvet, magazint, meditáljon, nézzen meg egy filmet, játsszon a házi kedvenccel – a lényeg, hogy csináljon valamilyen olyan dolgot, ami kikapcsolja és boldogsággal tölti el.

Érdemes a félelmekről az apukával, családtagokkal, barátokkal is beszélgetni, és ha ez nem elég, akár egy szakemberrel is, például videóbeszélgetés keretében. Az elszigeteltség nehezíti ezeket a dolgokat, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy vannak olyanok, akikhez lehet fordulni – maximum más csatornákon.

(VIA)