Terhesség

Koronavírus: mit kell tudnod, ha terhes vagy?

Sokan aggódnak az új koronavírus-fertőzés miatt, bár szakértők hangsúlyozzák, hogy az általános kockázat alacsony, az emberek többsége enyhe tünetekkel birkózik meg a vírussal. Vajon így van-e akkor is, ha babát vársz?
2020. Március 14.
Koronavírus: mit kell tudnod, ha terhes vagy? (fotó: Getty Images)

Az Egészségügyi Világszervezet szerint koronavírus-fertőzés szempontjából a legveszélyeztetettebbek az idős emberek és azok, akiknek valamilyen krónikus betegségük van.

Terhes nők esetében az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) hivatalos álláspontja az, hogy a várandós anyák “hajlamosabbak” lehetnek a vírusos légúti fertőzésekre, ideértve a COVID-19-et is, mert testük immunológiai és élettani változásokon megy keresztül, ugyanakkor nem különösebben veszélyeztettettek, de ennek leginkább az az oka, hogy nincs elég adat a témában. Tulajdonképpen az influenza tapasztalatai adják a tapasztalatot, e szerint a terhesség során súlyosabbak lehetnek a légzőszervi fertőzések.

A legnagyobb kérdés mégis az, hogy a magzat veszélyben van-e, átmehet-e hozzá a koronavírus fertőzés vagy sem. A válasz az, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy átkerülhet-e a magzatra a fertőzés. Valószínűbb inkább az, hogy a születés után kaphatja el a baba a fertőzést, ha vírust hordozó személlyel kerül szoros kapcsolatba.

A terhes nők számára ugyanazok az óvintézkedések javasoltak: személyes higiénia (gyakori kézmosás szappannal), kontaktus kerülése különösen olyan személyekkel, akiknek felső légúti betegsége van. Ha légzési nehézség, köhögés, náthás tünetek jelentkeznek, akkor pedig a várandós kismama forduljon orvoshoz.

(via)