Terhesség

Koronavírus: év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

Felfüggesztik a hiteltörlesztést év végéig - jelentette be szerdán, 3 órakor Orbán Viktor. Más gazdasági intézkedés is született.
2020. Március 18.
Koronavírus (Fotó: Getty Images)

A kormányfő felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, hogy nemcsak a lakosság egészségét veszélyezteti a járvány, hanem a munkahelyeket is. Ismertette a szerdán született, friss döntéseket: a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét év végéig felfüggesztik. Ezen felül az új fogyasztói hitelek THM-ét 5 százalékban maximalizálják.

A járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatokat is segítik: elengedik a járulékfizetési kötelezettségét a turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kultúra, valamint a taxiszolgáltatás szektorban dolgozóknak. Az érintett ágazatokban dolgozó munkavállalók nem fizetnek nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási díjuk a minimumra csökken. Az említett szektorokban helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet fölemelni. Ezek az intézkedések június 30-ig érvényesek egyelőre – tette hozzá a miniszterelnök.