Terhesség

Koronavírus: a vírus valószínűleg már Magyarországon van

Tovább terjedt Észak-Olaszországban a koronavírus, egy magyart Bécsben szállítottak kórházba, tovább nőtt az áldozatok száma. Valószínűleg már Magyarországon van a vírus.
2020. Február 26.
Koronavírus: a vírus valószínűleg már Magyarországon van (fotó: Getty Images)

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot – mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója.

A szakember kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a “másodlagos gócokban”, mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása.

Az óvatosságot érintően azt mondta, ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná, de nem azért, mert tart a betegségtől, hanem mert nem akar karanténba kerülni.

Közölte: világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek – mutatott rá.

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Előbbinél 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, a magas halálozási adat jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.

A koronavírus – a fizikai ellenálló képességét tekintve – nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a “beszáradásra” és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése – mondta el Rusvai Miklós.

Közben a Belügyminisztérium közölte, hogy ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs.

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai – tették hozzá.

Elővigyázatosságból bezárták a Bitskey Aladár Uszodát Egerben, ahol kedden edzést tartott a hétvégén egy észak-olaszországi nemzetközi kupamérkőzésről hazatért helyi vízilabdacsapat. Mirkóczki Ádám Eger polgármestere közölte: megdöbbenve vette tudomásul, hogy a játékosok és a stábtagok nem estek át laborvizsgálaton. “Bár ez orvosszakmai kérdés, ám az laikusként is nyilvánvaló: kérdőívek alapján nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az érintettek bármelyike vírushordozó vagy beteg.” Ezt figyelembe véve elővigyázatosságból a létesítmény határozatlan időre szóló bezárásáról döntött.

Olaszországban Palermóban és Firenzében is lett pozitív teszt. Estére a hivatalos olasz adatok szerint 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Olaszországban. 11 ember halt meg.

Megfertőződött koronavírussal annak a horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőző osztályán

Ausztriában, Tirolban is megjelent a koronavírus: két fertőzött beteget regisztráltak. Bécsben koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba egy magyar nőt. Két hete tért haza Bécsbe a velencei karneválról. Decemberben Kínában járt, januárban Antwerpenben, Madridban és Frankfurtban is megfordult.

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést két olyan németországi tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.

Svájc déli részén is találtak egy fertőzött személyt.

Három új esetet fedeztek fel Franciaországban, egy ember meghalt a koronavírus miatt – írja az Index, a Le Figaro nyomán A 60 éves franciát súlyos állapotban szállították a párizsi Pitié Salpêtriére kórházba, ahol keddről szerdára virradóra halt meg. Eddig 17 fertőzött embert regisztráltak szerte az országban. Egy másik, 55 éves beteget Amiens-ben regisztráltak, a harmadik új fertőzött pedig a kelet-franciaországi Strasbourg-ban lakik. Ő 36 éves, és kevésbé súlyos az állapota, mondta a minisztérium illetékese.Az AFP hírügynökség információi alapján az iráni egészségügyi miniszterhelyettes is megfertőződött a koronavírussal.

A Tenerifén karantén alá helyezett szállodában 5 magyar van. A madridi magyar konzult Tenerifére küldték.

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna-Craiova közötti járaton. A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. Hozzátették, gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat.

Az Egyesült Államokban is várható a koronavírus terjedése – jelentette ki Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter.

Anthony Fauci az USA Országos Egészségügyi Központ (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója azt közölte: az új típusú koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos legelőrehaladottabb kutatások a kaliforniai Gilead biogyógyszerészeti laboratóriumban folynak. Legjobb esetben is egy-másfél év múlva kerülhet sor arra, hogy az új vakcinát emberen is kipróbálják.

Az Egyesült Államokban egyébként jelenleg 56 koronavírusos tüdőgyulladással küszködő beteget tartanak számon, közülük 40 páciens a Japánban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón betegedett meg. Az amerikai kormány chartergépekkel valamennyiüket hazaszállította még a múlt héten, azóta karanténokban vizsgálják őket.

Forrás: MTI/Index.hu