Terhesség

Koronavírus: a leggyakoribb kérdések a terhesség kapcsán

A koronavírus kapcsán rengeteg kérdés merül fel a várandós és a szoptató anyukákban. Megválaszoljuk a leggyakoribbakat ezek közül.
2020. Március 19.
Koronavírus: a leggyakoribb kérdések a terhesség kapcsán (Fotó: Getty Images)

Milyen kockázatot jelent a terhes nők számára, ha megfertőződnek a COVID-19 koronavírussal? Könnyebben elkapják a terhes nők a vírust? Ha megfertőződnek, az veszélyesebb rájuk, mint másokra?

Még nem tudjuk, hogy a terhes nőknek nagyobb esélyük van-e elkapni a koronavírust, mint a népesség többi részének, illetve hogy veszélyesebb-e rájuk, mint másokra. A várandós nők sok olyan változást tapasztalnak a testükön, amelyek növelik bizonyos fertőzések kockázatát. Esetükben nagyobb a kockázata a COVID-19-cel hasonló családból származó vírusokkal való megfertőződésnek, illetve más vírusos légúti fertőzések, például az influenzának. A terhesség idején egyébként is fontos, hogy a nők védjék magukat a betegségektől.

Hogyan védekezhetnek a terhes nők a COVID-19 koronavírus ellen?

Várandósként ugyanazokat az óvintézkedéseket kell betartani, melyeket általában mások is megtesznek. A következő módokon tudod meggátolni a COVID-19 terjedését:

  • Köhögés esetén takard el a szád (a könyök használata egy jó technika)
  • Kerüld a beteg emberekkel való érintkezést
  • Moss gyakran kezet szappannal és vízzel, vagy használj alkohol alapú kézfertőtlenítőt

Okozhat-e problémákat a COVID-19 koronavírus a terhesség alatt?

Ezen a ponton még nem tudjuk pontosan, hogy okoz-e komplikációt a COVID-19 a terhesség során, vagy befolyásolja-e a baba egészségét a születés után.

Átadhatja-e az anyuka a COVID-19 koronavírust a magzatnak?

Még nem tudjuk, hogy a vírussal megfertőzött terhes nő át tudja-e adni a vírust a magzatának. Egyelőre kis számú esetet tudtak vizsgálni, és eddig nem találtak vírust az amniotikus folyadékban vagy az anyatejben.

Mire kell odafigyelni a szoptatás és a koronavírus kapcsán?

Túl sok dolgot még nem tudnak az orvosok a COVID-19 terjedéséről: a kontaktus során történő átadás leggyakrabban a légutakon át távozó cseppecskékkel történik, amikor valaki köhög vagy tüsszent, az influenzához és más légúti kórokozókhoz hasonlóan. A nőkkel végzett korlátozott számú vizsgálat esetében, amelyeket a COVID-19-cel és egy másik koronavírussal, a SARS-CoV-val végeztek, nem találták meg a vírusokat az anyatejben, noha azt még nem tudjuk, hogy az anyatejen keresztül átadható-e a vírus.

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) az általános, más vírusok esetén is alkalmazható szoptatási útmutatójának figyelembe vételét javasolja a koronavírus kapcsán is.

Az anyatej védelmet nyújt számos betegség ellen, nagyon kevés olyan eset van, amikor nem ajánlott a szoptatás, vagy a lefejt anyatejjel történő táplálás. A CDC nem rendelkezik specifikus ajánlással a szoptatás tekintetében a SARS-CoV vagy a MERS-CoV vírusokhoz hasonló vírusokkal való fertőzöttség eseteire. A szülés utáni közvetlen időszaktól eltekintve, a szakértők azt javasolják, hogy például az influenzával fertőzött anyák nyugodtan folytassák az közvetlenül anyatejjel vagy lefejt anyatejjel történő táplálást, miközben bizonyos óvintézkedéseket tesznek, hogy a vírust ne adják át gyermeküknek.

Az édesanyának a családjával és az orvosával célszerű arról egyeztetnie, hogy a szoptatást megkezdjék-e vagy folytassák-e. A pozitív koronavírus-teszttel rendelkező vagy éppen vizsgálat alatt álló anyáknak minden lehetséges óvintézkedést meg kell tenniük, hogy elkerüljék a vírus átadását újszülött gyermeküknek, beleértve a gyakori kézmosást a baba megérintése előtt, és a maszk viselését, ha lehetséges, a szoptatás alatt is.

Ha lefejt anyatejről van szó, történjen a fejés akár géppel, akár kézzel, az anyának javasolt alaposan kezet mosni, mielőtt a géphez illetve az üveghez ér, és mindenképpen követnie kell a gép javasolt tisztítási útmutatóját minden használat után. Ha megoldható, célszerű megfontolni egészséges személy bevonását, aki megeteti a babát a lefejt anyatejjel.

(VIA)