Terhesség

Koronavírus: a járvány egy újabb szintre lépett

Elérkezett a csoportos fertőzés szakasza, amikor már nem lehet megmondani ki kitől kapta meg a vírust - mondta el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2020. Március 16.
Koronavírus: új szakaszába lépett a járvány

“Olyan szakaszba léptünk, amikor egy láthatatlan ellenséggel kell szembenéznünk” – mondta a szakember. A fertőzés forrása már nem fellelhető majd, csakúgy, mint az influenzajárvány esetében.

A pandémia állapota szokatlan mindenki számára, más szokásokra van szükség, mint ami eddig az életünk részét képezte. A személyes kapcsolatokat minimalizálni kell. “Aki teheti, maradjon otthon” – hangzott el a figyelmeztetés. Az időseket arra kérték, hogy maradjanak otthon, családtagjaikat kérjék meg, ha tehetik, gondoskodjanak róluk, ne menjenek a rendelőkbe sem. Az egészségügyi dolgozók között a 65 éves dolgozókat igyekeznek távol tartani a munkától a nagy veszélyeztetettség miatt, ám szaktudásukra továbbiakban is számít a rendszer. “A nagyszülők látogatását időben toljuk ki, a tömegközlekedést mellőzük!” A kézmosásra, a tüsszentés, köhögés etikettjére az eddigiektől is jobban figyeljünk oda!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: 5 alapvető momentuma van a helyes kézmosásnak: nedvesítés, szappan, dörzsölés, öblítés, szárítás. A gondos kézmosás nagyon fontos. Arcunkhoz ne nyúljunk – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátette: maszkot egészséges embereknek nem szükséges használnia.

A járvány görbéjét csökkenteni kell, el kell húzni a lefolyását, hogy az ellátórendszer minél kisebb terhelést kapjon.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy az egész térséget elérte a vírus, ezért volt szükség a magyar határok lezárására. Ez érvényes a szárazföldi, vízi, légi, vasúti beutazásra is.

15 óra után, reggel 6 óráig bezárnak a vendéglátóhelyek (kávézók éttermek), csak az ott dolgozók lehetnek ott. Vallási közösségek események, temetés, házasság kivételével a rendezvényeket tilos megtartani. Nemcsak a szórakozóhelyek látogatása tilos, hanem az előadóművészeti helyszíneké is. A mozi, színház, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézménynek, közösségi terek is zárva lesznek. Az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak, dohányboltok kivételével 15 óra után nem lehet nyitva üzlet. Hogy ez mennyire érinti az ételházhoz-szállítást, még egyelőre kétséges. A sportrendezvények csak nézők nélkül valósulhatnak meg.

Az egészségügyi képzettséggel rendelkezőket – akik valamilyen nappali képzésben vesznek részt -, lajstromba veszik, és behívhatják a válsághelyzetre való tekintettel.

Változik a tesztelési protokoll, ami azt jelenti, hogy tesztelik a súlyos, akut légúti fertőzéses, lázas betegeket is. Változnak majd a betegellátás helyszínei – a vidéki infektológiai helyszínek is becsatlakoznak az ellátásba – válaszolt az egyik kérdésre a sajtótájékoztató végén Müller Cecília. Az elektív ellátásokat, halasztható műtéteket halasztják a járványra való tekintettel, az EMMI rendelete alapján. A vérkészítmények mennyisége csökkenni fog, ám azért nincs értelme vért adni, hogy ott majd kiszűrik a fertőzést. Sokszor az első teszt eredménye nem megbízható, a lappangási időszak végéig hamis negatív eredményt produkálhat a beteg – mondta el Müller Cecília.

Az egyik kérdés arra irányult, hogy igaz-e, hogy az egészségügyben nincs elég védőfelszerelés. Pozitív mintát egészségügyi dolgozótól nem detektáltunk – válaszolt a szakember. Többen vannak karanténban a saját intézményükben, ez igaz, mert szoros kontaktusnak minősül az ápolás.

Miért Kiskunhalason épül a mobil kórház? – kérdezte az egyik médium képviselője. Ennek az az oka, hogy közel van Budapesthez, és rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra – válaszolt Lakatos Tibor. A területi megbetegedési adatokat hiányolták még a sajtótájékoztató egyes résztvevői. Elég, ha a járványügyi hatóság, rendőrség tudja ezeket az információkat, ezek az adatok szenzitívnek minősülnek – mondta el Müller Cecília.

Tervez-e olyan lépéseket a kormány, ami a családok gazdasági stabilitását biztosítja? Most az emberi élet védelme, a fertőzés lelassítása (megállítani nem tudjuk) a legfontosabb. Lakatos Tibor elmondta: pénzügyminiszter vezetésével létrejött egy munkacsoport, amely ezzel a problémával foglalkozik majd.