Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kórodából high-tech klinika

Szerző: Szatmári Zoltán

2007. május 30.

Forrás: HáziPatika.com

Ha valaki betoppan a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, úgy érezheti magát, mintha nem is itthon járna. És ha a high-tech berendezéshez hozzászámítjuk a humán erőforrás szakmai profizmusát is, megnyugodhatunk: jó kezekbe kerültünk.

Nyeregkamrából szülőszoba

A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 2006-ban ünnepelte fennállásának 125 éves évfordulóját. A 125 esztendő alatt az orvostudomány és ezen belül a szülészet-nőgyógyászat fejlődése, elméleti alapjai, gyakorlati ténykedése, tudományos ismeretei, technikai lehetőségei óriási változást éltek át.
Ehhez a fejlődéshez természetesen a klinika is hozzájárult a maga eszközeivel. A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika története a Bodzafa utcai bérelt ház megszerzésével kezdődött, amelyben a II. sz. Szülészeti Kóroda működött 1881-től 1898-ig. Ferenc József 1881. július 10-én nevezte ki Tauffer Vilmost egyetemi tanárrá a kóroda élére és beindult a bábaképzés.
A Simonyi Ernő báró tulajdonában lévő házban a lakóhelyiségeken kívül istállók is voltak. Az istállóból lett a tanterem, a nyeregkamrából a szülőszoba, az emeleti szobákból gyermekágyas osztály, a földszinti szobákból pedig rendelő. A kóroda 43 ággyal működött, amiből 6 szülőágy volt. Ez a ház lett az önálló magyar nőgyógyászat egyik bölcsője.
Az új klinika építését 1896-ban kezdték el és 1898-ban már el is készültek vele. Az épület a freiburgi klinika pontos mása volt. A klinika kezdetben 120 ággyal működött, majd 200 ágyasra bővült. A kórodához 1914-ben még két pavilonblokk épült, de a világháború miatt az újonnan létesített blokkokat a sebesültek szolgálatába állították. A 200 ágyas modern klinika nagy szerepet vállalt a bábák, orvostanhallgatók, orvosok képzésében és a tudományos kutatásokban egyaránt.
A két világháborút is átvészelt épületet 1965 és 1975 között átépítették és felújították.
A szakemberek mind a mai napig óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a páciensek a klinika falain belül európai színvonalú szolgáltatáshoz juthassanak.

Mindent a páciensekért

A páciensek a klinikán széles körű szolgáltatásokban részesülhetnek.
Jól szervezett szülésre felkészítő programon nemcsak a kismamák, hanem párjuk is részt vehet. A foglalkozások tematikáját a szakorvosok előre meghirdetik.
A meddőségi program keretében a meddő párok mindkét tagját kivizsgálják és kezelik. Az ambulancia munkáját az Endokrinológiai szakrendelés és az Andrológiai laboratórium is támogatja. A családtervezési szakrendelést fogamzásgátlási tanácsadással kapcsolatban lehet felkeresni, de működik itt Teenager és sürgősségi fogamzásgátlás-ambulancia is.
A progresszív ellátás keretében a klinikára irányítják azokat a betegeket, akiket más intézetekben nem tudnak megfelelően ellátni.

Szülészet

A szülészetre érkezőket kultúrált tiszta környezet fogadja. A szülőszobák és a műtő európai színvonalú - szinte 22. századi - technikával vannak felszerelve.
A vajúdás kényelmesen kialakított bőrfotelekben történhet, de ha valaki a gumilabdát választja, arra is nyílik lehetőség. A papás szülés mindennapos bevett gyakorlat, és szabadon választható a szülész orvos és a szülésznő is. Aki szülés közben érzéstelenítést kér, megkaphatja.
Az osztályon rutinnak számít a gerincközeli fájdalomcsillapítás elvégzése. Gátmetszést csak akkor végeznek, ha szükséges: például koraszülésnél szakmai előírás. A császármetszést szakmai indokok alapján végzik el, ha azt az anya és/vagy a magzat állapota megkívánja.
Ha a kisbaba megszületett, együtt lehet az édesanyjával a kényelmesen kialakított szobákban. Erre nagy igény van, így sokak örömére jól működik a rooming-in szolgáltatás. A szülészeten dolgozó szakemberek támogatják a korai mellretételt, hisz a gyermek fejlődése szempontjából legjobb az anyatej.
Kérésre őssejtlevételre is van lehetőség a klinikán.

A klinika oktató- és képzési centrum is egyben

Az intézet mint egyetemi klinika betölti az oktató és képzési centrum szerepét is.
A külföldi kapcsolatok szerteágazóak. Az itt dolgozó orvosok többsége Angliától Amerikáig számos jó nevű intézetben szerzett tudást és hasznos tapasztalatot. A szakemberek között több habilitált nagydoktor is megtalálható, de az intézet számos PhD és kandidátusi fokozattal is büszkélkedhet. A klinikán az egyetemmel karöltve értékes kutató tevékenység zajlik.
Itt a realitások közé tartozik, hogy a műtéti beavatkozásokat monitoron keresztül lehet figyelemmel kísérni: például az endoszkópos tanfolyamon a műtőből való közvetítés alkalmával az orvosok online kérdéseket tehettek fel a műtétet végző orvos számára.
Az intézet szaklapokban, szakfolyóiratokban folyamatosan publikál, és számos tudományos rendezvényt szervez, illetve tart.


II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Intézeti igazgató: Prof. Pajor Attila
Osztályvezető főorvos: Dr. Ács Nándor
Szülészet alapítása:1881
Szülések száma:átlagban 2100/év
Alternatív szülőszoba:van
Orvoslétszám:32
Egészségügyi szakdolgozói létszám:51
Alapítvány: Egészséges Magzatért és Újszülöttért Alapítvány
Bankszámla száma: 11708001-20382708-00000000

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések