Terhesség

Kórodából high-tech klinika

Ha valaki betoppan a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, úgy érezheti magát, mintha nem is itthon járna. És ha a high-tech berendezéshez hozzászámítjuk a humán erőforrás szakmai profizmusát is, megnyugodhatunk: jó kezekbe kerültünk.
2007. Május 30.

Nyeregkamrából szülőszoba

A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 2006-ban ünnepelte fennállásának 125 éves évfordulóját. A 125 esztendő alatt az orvostudomány és ezen belül a szülészet-nőgyógyászat fejlődése, elméleti alapjai, gyakorlati ténykedése, tudományos ismeretei, technikai lehetőségei óriási változást éltek át.

Ehhez a fejlődéshez természetesen a klinika is hozzájárult a maga eszközeivel. A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika története a Bodzafa utcai bérelt ház megszerzésével kezdődött, amelyben a II. sz. Szülészeti Kóroda működött 1881-től 1898-ig. Ferenc József 1881. július 10-én nevezte ki Tauffer Vilmost egyetemi tanárrá a kóroda élére és beindult a bábaképzés.

A Simonyi Ernő báró tulajdonában lévő házban a lakóhelyiségeken kívül istállók is voltak. Az istállóból lett a tanterem, a nyeregkamrából a szülőszoba, az emeleti szobákból gyermekágyas osztály, a földszinti szobákból pedig rendelő. A kóroda 43 ággyal működött, amiből 6 szülőágy volt. Ez a ház lett az önálló magyar nőgyógyászat egyik bölcsője.

Az új klinika építését 1896-ban kezdték el és 1898-ban már el is készültek vele. Az épület a freiburgi klinika pontos mása volt. A klinika kezdetben 120 ággyal működött, majd 200 ágyasra bővült. A kórodához 1914-ben még két pavilonblokk épült, de a világháború miatt az újonnan létesített blokkokat a sebesültek szolgálatába állították. A 200 ágyas modern klinika nagy szerepet vállalt a bábák, orvostanhallgatók, orvosok képzésében és a tudományos kutatásokban egyaránt.

A két világháborút is átvészelt épületet 1965 és 1975 között átépítették és felújították.

A szakemberek mind a mai napig óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a páciensek a klinika falain belül európai színvonalú szolgáltatáshoz juthassanak.

Mindent a páciensekért

Kórodából high-tech klinika

A páciensek a klinikán széles körű szolgáltatásokban részesülhetnek.

Jól szervezett szülésre felkészítő programon nemcsak a kismamák, hanem párjuk is részt vehet. A foglalkozások tematikáját a szakorvosok előre meghirdetik.

A meddőségi program keretében a meddő párok mindkét tagját kivizsgálják és kezelik. Az ambulancia munkáját az Endokrinológiai szakrendelés és az Andrológiai laboratórium is támogatja.A családtervezési szakrendelést fogamzásgátlási tanácsadással kapcsolatban lehet felkeresni, de működik itt Teenager és sürgősségi fogamzásgátlás-ambulancia is.

A progresszív ellátás keretében a klinikára irányítják azokat a betegeket, akiket más intézetekben nem tudnak megfelelően ellátni.

Szülészet

A szülészetre érkezőket kultúrált tiszta környezet fogadja. A szülőszobák és a műtő európai színvonalú – szinte 22. századi – technikával vannak felszerelve.

A vajúdás kényelmesen kialakított bőrfotelekben történhet, de ha valaki a gumilabdát választja, arra is nyílik lehetőség. A papás szülés mindennapos bevett gyakorlat, és szabadon választható a szülész orvos és a szülésznő is. Aki szülés közben érzéstelenítést kér, megkaphatja.

Az osztályon rutinnak számít a gerincközeli fájdalomcsillapítás elvégzése.Gátmetszést csak akkor végeznek, ha szükséges: például koraszülésnél szakmai előírás.A császármetszést szakmai indokok alapján végzik el, ha azt az anya és/vagy a magzat állapota megkívánja.

Ha a kisbaba megszületett, együtt lehet az édesanyjával a kényelmesen kialakított szobákban. Erre nagy igény van, így sokak örömére jól működik a rooming-in szolgáltatás.A szülészeten dolgozó szakemberek támogatják a korai mellretételt, hisz a gyermek fejlődése szempontjából legjobb az anyatej.

Kérésre őssejtlevételre is van lehetőség a klinikán.

A klinika oktató- és képzési centrum is egyben

Az intézet mint egyetemi klinika betölti az oktató és képzési centrum szerepét is.

A külföldi kapcsolatok szerteágazóak. Az itt dolgozó orvosok többsége Angliától Amerikáig számos jó nevű intézetben szerzett tudást és hasznos tapasztalatot. A szakemberek között több habilitált nagydoktor is megtalálható, de az intézet számos PhD és kandidátusi fokozattal is büszkélkedhet.A klinikán az egyetemmel karöltve értékes kutató tevékenység zajlik.

Itt a realitások közé tartozik, hogy a műtéti beavatkozásokat monitoron keresztül lehet figyelemmel kísérni: például az endoszkópos tanfolyamon a műtőből való közvetítés alkalmával az orvosok online kérdéseket tehettek fel a műtétet végző orvos számára.

Az intézet szaklapokban, szakfolyóiratokban folyamatosan publikál, és számos tudományos rendezvényt szervez, illetve tart.

II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Intézeti igazgató: Prof. Pajor Attila
Osztályvezető főorvos: Dr. Ács Nándor
Szülészet alapítása: 1881
Szülések száma: átlagban 2100/év
Alternatív szülőszoba: van
Orvoslétszám: 32
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 51
Alapítvány: Egészséges Magzatért és Újszülöttért Alapítvány
Bankszámla száma: 11708001-20382708-00000000

Forrás: HáziPatika.com