Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülött adatbázis a picik egészségéért

Szerző: Babaszoba.hu

2011. május 29.

Forrás: MTI- babaszoba.hu

Koraszülöttek és beteg újszülöttek adatait tartalmazó adatbázis jött létre, melynek elemzésével javíthatják a legesendőbb babák ellátását.Egyedülálló, harmincezer koraszülött és beteg újszülött adatait tartalmazó adatbázis jött létre öt év alatt Magyarországon 23 neonatális intenzív centrum bevonásával - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.
Ma minden húsz újszülöttből egy intenzív ellátást igényel. Magyarországon a neonatális intenzív centrumok (NIC) speciálisan a koraszülött és a beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztályok, amelyek évente hatezer súlyos állapotú újszülöttnek adtak esélyt az életre. Közülük minden ötödik súlya 1500 gramm alatt van, nekik a neonatális intenzív centrumok nélkül aligha lenne esélyük a túlélésre.
Huszonhárom intenzív centrum bevonásával, öt év alatt csaknem harmincezer itt ápolt újszülött adataival Magyarországon egyedülálló adatbázis jött létre. Az adatok elemzése lehetőséget nyújt arra, hogy megállapítsák, mi ad esélyt a babáknak a túlélésre és a lehető legjobb életkilátásokra. Ezek után a szakemberek lépéseket tehetnek az ellátás javítása érdekében.

Hol szülessen a koraszülött?

Az adatbázis elemzésekor kiderült például, hogy a koraszülöttek túlélési esélye akkor a legnagyobb, ha a szülőszoba és a koraszülött-intenzív osztály egy épületen belül van. Az 500 és 750 gramm közötti gyermekeknek több mint fele életben marad, ha a szülőszoba és az intenzív osztály egy épületben található, míg ha városok között kénytelenek szállítani a különösen kicsi koraszülöttet, ez az arány mindössze 27 százalék.

Tüdőérlelőt!

Fenyegető koraszülés esetén az édesanyák mindössze negyede kapja meg legalább egy nappal a szülés előtt azt a tüdőérlelő készítményt (betamethasone vagy dexamethasone), amely szintén nagymértékben növeli a túlélés esélyét. Azok a 34. hét előtt született gyermekek, akiknek édesanyja nem részesül ebben a kezelésben, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel maradnak életben. Miután az adatok napfényre kerültek, a szülész és újszülöttgyógyász vezetők kampányt indítottak, hogy a kezelést minél kiterjedtebben alkalmazzák.

Minden nap számít!

A túlélési esély a korral és a születési súllyal is szorosan összefügg. Hét nappal hosszabb várandóssági idő 19 százalékkal, 250 gramm születési súlynövekmény pedig 47 százalékkal emeli a túlélés esélyét. Míg az 500 grammnál alacsonyabb súlyúaknak csak mintegy negyede maradt életben, a 750 és 1000 gramm közötti újszülöttek négyötödét meg lehetett menteni. Az elmúlt öt év alatt is nőttek a túlélés és a koraszülöttek életkilátásának esélyei, és az adatokból az is kiderült: a tüdőérlelő ajánlás szerinti beadásával, a koraszülött-szállítás javításával az eredmények még tovább javíthatók - áll a közleményben.
Babaszoba: A nemzetközi kutatások szerint az sem mindegy, hogy az anya milyen mértékben vesz részt a koraszülött-gondozásában. Ma már néhány magyar kórházban is biztosítják a lehetőséget a kengurumódszerre, vagyis a babát az édesanyja meztelen testére helyezik, ahol javulnak a pici életfunkciói. Sajnos ma egyáltalán nem ritka a koraszülés, olvass róla, hogy ismerheted fel a korai vajúdást, mit tehetsz ellene, mi történik veletek. Ha veszélyeztetett vagy, vagy egyszerűen szeretnél olyan kórházban szülni, ahol NIC is található, nézz utána a Szülészetkeresőben!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések