Terhesség

Koraszülést okozhat a rossz fogíny

A fogíny betegségek sikeres kezelésével a kismamáknál csökkenthető a koraszülés kockázata is - vélik amerikai kutatók.
2010. Március 31.

FogínygyulladásAmerikai kutatási eredmények szerint a fogíny betegségeinek eredményes kezelésével csökkenthető a kismamák esetében a koraszülés kockázata is.

Az eredmények egy 160 fő részvételével zajlott vizsgálatsorozatnak köszönhetőek, amelyeket az amerikai szakemberek az Amerikai Fogászati Kutatások Egyesületének konferenciáján ismertettek a szakmával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák háromszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik.

Azt már korábban megállapították, hogy a súlyosabb fogíny fertőzések serkentik a prosztaglandin és a tumornekrózis-faktor termelődését, ezek a vegyületek pedig ismerten szerepet játszanak a vajúdás beindításában.

A Pennsylvania Egyetem kutatói által vizsgált 160 nő mindegyike valamilyen fogíny panasszal rendelkezett, és terhességük 6-20. hetében jártak – a vizsgálati időszakban a szakemberek mindegyik anyuka fogínyfertőzését megpróbálták megfelelően kezelni, ami az esetek harmadában sikerrel is járt.

A sikeresen kezelt ínypanaszok pedig szoros összefüggést mutattak a megfelelő időben bekövetkező szülés bekövetkeztével – a sikertelenül kezelt fogíny problémák esetében pedig jelentősen nagyobb volt az esély arra, hogy a baba a 35. hét előtt szülessen meg.

További cikkek a témában:

  • Babavárás = ínygyulladás?
  • Fogas kérdések
  • Jön a baba, megy a fog?
  • A fogágybetegségek sikeres kezelése csökkenti a koraszülés valószínűségét
  • Animáció: HáziPatika.com