Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülést okozhat a rossz fogíny

Szerző: Babaszoba.hu

2010. március 31. | Frissítve: 2015. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

A fogíny betegségek sikeres kezelésével a kismamáknál csökkenthető a koraszülés kockázata is - vélik amerikai kutatók.

Amerikai kutatási eredmények szerint a fogíny betegségeinek eredményes kezelésével csökkenthető a kismamák esetében a koraszülés kockázata is.

Az eredmények egy 160 fő részvételével zajlott vizsgálatsorozatnak köszönhetőek, amelyeket az amerikai szakemberek az Amerikai Fogászati Kutatások Egyesületének konferenciáján ismertettek a szakmával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák háromszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik.

Terhesség alatt még jobban figyeljünk oda a fogaink egészségére


Azt már korábban megállapították, hogy a súlyosabb fogíny fertőzések serkentik a prosztaglandin és a tumornekrózis-faktor termelődését, ezek a vegyületek pedig ismerten szerepet játszanak a vajúdás beindításában.
A Pennsylvania Egyetem kutatói által vizsgált 160 nő mindegyike valamilyen fogíny panasszal rendelkezett, és terhességük 6-20. hetében jártak - a vizsgálati időszakban a szakemberek mindegyik anyuka fogínyfertőzését megpróbálták megfelelően kezelni, ami az esetek harmadában sikerrel is járt.

A sikeresen kezelt ínypanaszok pedig szoros összefüggést mutattak a megfelelő időben bekövetkező szülés bekövetkeztével - a sikertelenül kezelt fogíny problémák esetében pedig jelentősen nagyobb volt az esély arra, hogy a baba a 35. hét előtt szülessen meg.

További cikkek a témában:
 • Babavárás = ínygyulladás?
 • Fogas kérdések
 • Jön a baba, megy a fog?
 • A fogágybetegségek sikeres kezelése csökkenti a koraszülés valószínűségét

 • Animáció: HáziPatika.com

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák