Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korábban kezdődhet a terhességi rosszullét, mint eddig gondolták

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 8.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatók három napra szűkítették le az időkeretet, mely a terhességi rosszullét lehetséges kezdete a nők többségénél, így a tudósok számára lehetőség nyílik az állapot biológiai okának megismerésére.

Korábban kezdődhet a terhességi rosszullét, mint eddig gondolták (Fotó: Getty Images)
A Warwicki Egyetem kutatói a tünetek megjelenésének kezdetét az ovuláció időpontjától mérték, nem az utolsó menstruációtól - így bizonyították, hogy ezek a terhesség során korábban, és rövidebb időkereten belül kezdődnek, mint előtte gondolták - írja a Sciencedaily.com.
A várandós nők többsége által tapasztalt terhesség alatti hányinger és hányás átlagosan a terhesség 12-14 hetéig tart - bár vannak, akiknél súlyosabb formájú, mint például a hyperemesis gravidarum, amely esetében a tünetek a terhesség végéig tartanak. A legújabb tanulmány megerősíti azt a nézetet, hogy a rosszullét oka biológiai, és a terhesség valamely specifikus fejlődési állomásához kapcsolódhat.
A Warwicki Egyetem Orvosi Iskolájának és Statisztikai Tanszékének kutatói a BMC Pregnancy and Childbirth folyóiratban publikálták következtetéseiket, melyeket a Clearblue Innovációs Központ egyedülálló adatkészlete alapján vontak le.
Az utolsó menstruáció időpontjához viszonyítják általában a terhesség kezdetét, de a peteérés időpontját pontosabb kezdőidőpontnak tartják, mert a menstruációs ciklusok egyénenként, sőt ugyanazon személy esetében is nagyon eltérők lehetnek.
A kutatók 256 várandós nő által vezetett napi tünetnapló adatait használták, hogy a hányinger és hányás tüneteinek kezdetét összevessék az utolsó menstruáció és az ovuláció időpontjával, amelyet vizeletvizsgálattal határoztak meg.
Az ovuláció időpontját figyelembe véve a legtöbb nő a terhességi rosszullét első tüneteit 8-10 nap elteltével tapasztalta, szemben az utolsó menstruációhoz viszonyított 20-30 nappal. Ez nem csak azt mutatja, hogy az előző kutatások eredményeihez képest korábban kezdődik a terhességi rosszullét, de azt is, hogy a peteérés dátumához viszonyítva a tünetek megjelenésének időkerete három napra szűkül, szemben az utolsó menstruáció időpontjához viszonyított tizenegy nappal.
"A terhességi rosszullét pontos lefolyása nem ismert, de ez a kutatás azt mutatja, hogy egy adott fejlődési szakasz során, egy adott időrésben kezdődik" - mondta Roger Gadsby professzor, a Warwick Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársa, a kutatás vezető szerzője. "A kutatók számára szűkíti a fókuszt abban a tekintetben, hogy hol keressük az okát. Ha tudjuk, hogy a tünetek az ovuláció után 8-10 nappal, egy nagyon szűk időablakban kezdődnek, a kutatók mind anatómiai, mind biokémiai szempontok szerint az adott fejlődési szakaszra koncentrálhatnak, hogy felfedjék az állapot okát" - tette hozzá.
A kutatás azt is megállapította, hogy a nők 94%-a tapasztalta a terhességi rosszullét tüneteit, amely több, mint a korábbi kutatások szerinti közel 80%-os arány. Ez valószínűleg azért lehet, mert az adatokat rendszeresen gyűjtötték a résztvevőktől, a teherbe esésük előtti időszaktól, 60 nappal az utolsó menstruáció utánig - míg a legtöbb hasonló tanulmány arra kérte a résztvevőket, hogy a teherbe esésük utáni időszakból emlékezzenek vissza a tünetikre.
"Megállapítottuk, hogy többeknél jelentkeznek a terhességi rosszullét tünetei, mint amire korábban jutottak, és ennek az egyik oka, hogy ez a kutatás enyhe korai tüneteket vizsgált, amelyek általában elhalványulnak a 7-8. hétre. Más kutatásokban ezek a tünetek már a vizsgálat kezdetekor eltűntek" - magyarázta Gadsby.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések