Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koplaló kismamák - hová vezet ez?

Szerzők: Bakos Zsuzsi, A. M.

2013. március 8. | Frissítve: 2016. május 4.

Forrás: babaszoba.hu

A sztárvilágban tapasztalható villámgyors regenerálódást látva egyre többen igyekeznek elejét venni a terhesség alatti súlygyarapodásnak. Neve is van a jelenségnek: a testsúlykontrollos kismamák a pregorexiával néznek szembe.

Koplaló kismamák - hová vezet ez?

Mi a közös Victoria Beckhamben, Nicole Richie-ben, Nicole Kidmanben, Angelina Jolie-ban, Heidi Klumban, Natalia Vodianovában és Jessica Albában? A szupercsinos terhesség és a szülés utáni topforma! Albát még első gyermeke születése előtt kiáltották ki a világ legtökéletesebb testű nőjének, így hát a címnek megfelelően igyekezett formában tartani magát. Hozzá hasonlóan a reflektorfényben élő világsztárok jó része retteg az elhízástól, abban a hiszemben élve, hogy nem engedheti meg magának a pluszkilókat. De vajon mi motiválja azokat a kismamákat, akkor távol élnek a rivaldától?

Cél: minél kisebb súlyfelesleg

A szülés után néhány héttel a kifutón lejtő tökéletes testű modellek túlságosan nagy terhet rónak a kismamákra, holott ez a bravúr - lássuk be - alkati szempontból sem mindig lehetséges, és nem is várható el. A vágyképeket kergetők arról is hajlamosak elfeledkezni, hogy a csinos sztáranyukák rengeteg segítséget kapnak gyors visszaalakulásukhoz, és valljuk be, többségük már a terhesség előtt is túlságosan sovány volt.

A pregorexia fogalma az angol pregnant (várandós) és az anorexia (kóros soványság) szavakból tevődik össze. Áldozatai rettegnek a hízástól, ezért a terhességük alatt arra törekednek, hogy minél kisebb felesleggel lépjék át a szülőszoba küszöbét. Legtöbbjük a szigorúan beosztott étkezés mellett még a várandósság utolsó hónapjaiban is kitartóan edz. Míg a legtöbb kismamának traumát jelent, ha egy régen látott ismerős méltatja alig látszó terhességét, a pregorexiásettől lelkesül fel.

Ám mindez sokkal több puszta hiúsági kérdésnél, lelki okok visznek a mindenáron fenntartható karcsúság csapdájába: a maximalizmus, a változástól való félelem, az önelfogadás hiánya, a környezet reakcióitól való félelem mind kiválthatják a kilók elleni tiltakozást.

A család és a közvetlen környezet támogatása és a tőlük érkező megerősítések sokat segíthetnek abban, hogy a pregorexiás kismama visszataláljon a baba számára is megfelelő teljes értékű táplálkozáshoz. (Persze nem minden csinos kismama pregorexiás, a szerencsés alkati sajátosságok vagy a gyors anyagcsere is hozzásegíthet a gyors fogyáshoz.)

A babának nem igénye a sovány anyuka!

Dr. Nyéky Boldizsár szülész-nőgyógyász szerint az áldott állapot jó alkalom rossz szokásaink elhagyására és a kiegyensúlyozott életvitel, a változatos táplálkozás megkezdésére, de a legkevésbé sem jó alkalom a versenysúlyunk visszanyeréséért folytatott küzdelemre.

"A pregorexiások hajlamosak elfelejteni, hogy ebben a másállapotban nem kell úgy teljesíteniük, mint korábban, valamint arról is, hogy a szívük alatt új életet hordoznak, akinek legkevésbé sem igénye a sovány anyuka. Az étkezésnél figyelni kell a magzat megfelelő fejlődéséhez szükséges fehérje-, szénhidrát-, ásványianyag- és vitaminszükséglet fedezésére.

A magzat fejlődéséhez, valamint a kismama megfelelő erőnlétéhez szükséges táplálékbevitel hiánya vérszegénységhez, gyengeséghez, vérnyomásproblémákhoz, lelki zavarokhoz, gyermekágyi depresszióhoz, szoptatási nehézségekhez és a magzat alulfejlődéséhez vezethet.

Amennyiben ez az önsanyargató életmód a gyermekágy és a szoptatás ideje alatt is folytatódik, az a gyermek további fejlődését is meghatározza. Ezért komoly diéta és a testsúly csökkentése csak jelentős elhízás, csökkent cukortolerancia, terhességi cukorbetegség esetén lehet szükséges."

Kapcsolódó cikkeink:
 • Akik a terhesség alatt is diétáznak
 • Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak
 • Terhesen és anorexiásan

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák