Terhesség

Könnyebben eltévednek a terhes nők

Ha egy terhes nő volán mögé ül, nagyobb eséllyel téved el, mint nem várandós állapotban.
2016. November 04.

Könnyebben eltévednek a terhes nők

Nem véletlenül, hiszen egy friss kutatás szerint az agy navigációért felelős központja várandósság idején kevésbé aktív, mivel az ösztrogénszint változása az agy szerkezetét is átalakítja.

A szakemberek felfedezték, hogy az ösztrogén leginkább a terhesség utolsó hónapjában változtatja meg az agyi struktúrát, így ez az az időszak, amikor a nő a leginkább hajlamos arra, hogy eltévedjen.

A berlini Max Planck Intézet munkatársai 30 olyan huszonéves nő navigációs képességét vizsgálták, akik a várandósság utolsó hónapjában jártak, és ezeket az eredményeket vetették össze olyan nők eredményeivel, akik nem voltak terhesek még életükben soha.

A felmérés során az emlékezőképességet, a térbeli orientációt és a navigációs készséget vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a terhes nők lényegesen rosszabbul tájékozódnak nem várandós kortársaiknál.

Ennek oka a kutatást vezető Dr. Nina Lisofsky szerint az, hogy terhesség során az agy egy bizonyos tanulásért felelős része, a putamen átmenetileg kisebb lesz, mint nem terhes állapotban. A változás minden bizonnyal a drasztikusan megemelkedett ösztrogénszinttel van összefüggésben.

Kapcsolódó cikkeink terhesség és autóvezetés témában:

Forrás: Medipress