Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Komoly gondokat okozhat a gyereknél az anya terhesség alatti vérszegénysége

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 24. | Frissítve: 2020. október 26.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség első időszakában diagnosztizált anémia komoly problémákat okozhat a gyermekeknél.

Komoly gondokat okozhat a gyereknél az anya terhesség alatti vérszegénysége (Fotó: iStock)
Azoknál a kismamáknál, akik a terhesség korai időszakában szenvednek vérszegénységtől (anémia), nagyobb a kockázata annak, hogy autizmussal, figyelemhiányos/hiperaktivitás zavarral (ADHD), illetve értelmi fogyatékossággal küzdő gyermeket hozzanak világra egy új svéd kutatás szerint.
A tanulmány ennek okát nem tudta bizonyítani, de azt megállapították, hogy a terhesség korábbi időszakában diagnosztizált anémia a magzat súlyosabb és tartósabb tápanyaghiányával jár. - Az agy és az idegrendszer különböző részei különböző időpontokban alakulnak ki a terhesség alatt, tehát egy korai időszakban kialakult vérszegénység másképp hat az agyra, mint egy későbbi - magyarázta Renee Gardner, a kutatás vezetője, a stockholmi Karolinska Intézet Egészségtudományi Tanszékének projektkoordinátora.
A terhes nők nagyjából 15-20%-a szenved vashiányos vérszegénységben, amit gyakran maga a vashiány okoz. A vérszegénység túlnyomó részét a terhesség késői szakaszában diagnosztizálják, mivel a fejlődő magzatnak sok vasra van szüksége, amit az anya szervezetéből fedez.
A kutatás során a közel 300 ezer anyát, és több mint 500 ezer gyermeket vizsgáltak, 1987 és 2010 között. Az édesanyák 6%-át diagnosztizálták anémiával a terhesség alatt, és az ő 5%-uknál fedezték fel a betegséget a terhesség korai szakaszában, tehát a 31. hét előtt. Azoknál a nőknél, akiknél a terhesség elején diagnosztizáltak vérszegénységet, gyermekeik 5%-ánál diagnosztizáltak vérszegénységet, szemben a nem vérszegény anyák gyermekeinél, ahol ez az arány 3,5% volt. Az ADHD esetében 9,3% volt ez az arány a vérszegény édesanyáknál, míg a nem vérszegényeknél 7%, az értelmi fogyatékosság aránya pedig 3% volt a vérszegény édesanyák gyermekeinél, míg a nem vérszegény édesanyák gyermekeinek esetében 1,3% volt ez az arány.
Gardner és csapata szerint lehetséges, hogy az anyai vashiány a terhesség korai szakaszában valamilyen módon befolyásolhatja a magzat agyfejlődését, ezért szüksége lenne a terhes édesanyáknak vaskiegészítőkre. Ennek megerősítésére azonban több kutatásra is szükség van a témában.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák