Terhesség

Köldökzsinórszövet-fagyasztás – hóbort vagy életbiztosítás?

A köldökzsinórvérből származó őssejtek fagyasztásának lehetősége már közismert. Azt, hogy a köldökzsinór lefagyasztása talán ennél is hasznosabb, kevesen tudják.
2011. Augusztus 25.

A köldökzsinór kötőszövete, az úgynevezett Wharton-kocsonya olyan őssejteket tartalmaz, amelyek a legkülönbözőbb specializált sejteket képesek létrehozni. Csontsejteket, porcsejteket, szívizomsejteket, zsírsejteket, idegsejteket, sőt inzulintermelő sejteket is lehet belőlük tenyészteni. Lényegében a felnőtt emberi szervezet összes sejttípusa kialakítható belőlük, míg az önmegújító képességüket megtartják. Ezek a sejtek, vagyis a mezenchimális őssejtek megnövelik a köldökzsinórvér-őssejtek hatását, ha sor kerülne a konzervált sejtek felhasználására.

Mi történik a köldökzsinórral?

A levágott köldökzsinórdarabot a szülés utáni 48 órán belül feldolgozzák. Speciális eljárással nyerik ki az őssejteket, majd tápfolyadékban tenyésztik (szaporítják), ezután következik a fagyasztás. Mivel a sejteket a tenyésztés során megsokszorozzák, nincs szükség az egész köldökzsinór feldolgozására, de legalább 20 centis köldökzsinórdarab szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az eljárás.