Terhesség

Kívánni fog majd akkor is, ha bent lesz velem szülés közben?

Sokat vívódom, mérlegelem magamban, hogy milyen előnyei és hátrányai lennének az apás szülésnek. A férjem nagyon jó társ, de nem kifejezetten tudom elképzelni, hogy maradandó lelki törés nélkül át tudná velem vészelni a szülést.
2014. Szeptember 18.

Jólesne, ha ott lenne velem, és tudom, hogy a kedvemért akkor is belemenne, ha lennének ellenérzései. Sokat beszélgetünk erről. Én leginkább a későbbi szexuális életünket féltem, hátha utána ellehetetlenülnek az intim együttlétek. Mit tegyünk? – kérdezi olvasónk, a 29 éves Hajni. Terjéki-Tóth Nóra tanácsai.

A szexuálterapeuta válasza

Amikor egy pár babát vár, joggal merül fel a kérdés, hogy bent legyen-e partner a szülésnél. Sok nő szerint ez a legtermészetesebb dolog, hiszen együtt érdemes megélni ezt az élményt, sok esetben azonban a férfiakat “elfelejtik” megkérdezni erről. Tapasztalataim szerint egyébként a férfiak többsége szeretné támogatni a szeretett nőt, szívesen segítene, enyhítené a fájdalmát. Viszont mi a helyzet azokkal, akik irtóznak az egésztől? A látványtól, a vértől, a hangoktól, a kórházi légkörtől, és félnek attól, hogy látják a szerelmüket szenvedni, de segíteni nem tudnak?

Ilyenkor semmiféleképpen sem szabad erőltetni, mert rosszul fog elsülni, és tény, hogy később a szexualitásban is gondokat okozhat, a kapcsolatra is rányomhatja a bélyegét. Ezt meg kell értenie a kismamának, el kell fogadnia, és nem szabad hagyni, hogy bármiféle sértettség, frusztráció, rossz érzés alakuljon ki benne emiatt. Ha egy férfi igazán szeret, annak nem az a fokmérője, hogy részt vesz-e a szülésen vagy sem! És ne feledjük, van más út is: többek között nagyszerű dúlákat lehet felkérni, de megkérhetjük az édesanyánkat, egy jó barátnőnket is, aki már szült, hogy legyen velünk. Sokkal jobb érzés lesz a szülő nőnek, ha egy támogatni tudó ember áll majd mellette a nagy pillanatban, nem egy szorongó társ.

Kívánni fog majd akkor is, ha bent lesz velem szülés közben?

Ha úgy dönt az édesapa, hogy bent szeretne lenni, akkor a legjobb, ha előtte a párjával együtt szülésfelkészítő tanfolyamra megy, ahol elég alaposan elmagyarázzák, mi hogyan fog zajlani, mire számíthat. Tartanak a kórházakban is előadásokat, körbe is vezetik a párokat a szülészeten, ahol meg lehet tekinteni a szülőszobát, esetleg a kórházi szobákat. A szüléskor (császár esetén pedig különösen) az a legjobb, ha a nő fejénél áll majd, mert a vér, a vágás, a kitárulkozás nem feltétlenül tartozik rá – erre az orvos és a szülésznő is mindig felhívja a figyelmet.

A legfontosabb, hogy az édesapák bűntudatból ne menjenek be, ne engedjenek a nyomásnak! Vacilláló partner esetén a nőnek kell mérlegelnie (saját vágyait is félretéve), hogy a férfi alkalmas-e a szülés közbeni “asszisztálásra”. Gondoljunk csak bele, ha esetleg később emiatt romlik meg a szexuális élet, és jön a számonkérés, a felemlegetés: ekkor már nem csak szexuális gondok jelentkezhetnek, hanem megindulhat a lavina, ami veszélyeztetheti a párkapcsolatot is. Ilyen stádiumban már érdemes szakember segítségét kérni, mert a szituáció verbálisan jobbára feloldhatatlan.

A szülés azonban az esetek többségében nem ennyire drámai, sokkal inkább egy szent csoda, és leginkább az jellemző, hogy az anyává válással a partner óriásit nő a férfiak szemében: nemhogy gyengül, inkább megerősödik a kapcsolat.

(Forrás: Kismama magazin)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin