Terhesség

“Kispapa-szett” apás szülésre: nincs rá protokoll

Nincs egységes gyakorlat a magyar kórházakban arra, hogy miként engedik be a szülőszobába a hozzátartozót, aki a legtöbb esetben az apa. A gyakorlat szinte kórházanként változó.
2018. November 12.
"Kispapa-szett" apás szülésre: nincs rá protokoll

Az egészségügyi törvény szerint a szülés alatt egy hozzátartozó együtt lehet a kismamával. Azonban nincs érvényes egységes protokoll arra vonatkozóan, hogy milyen ruhában lehet jelen a hozzátartozó. Van olyan intézmény, ahol ingyen adnak ruhát – az esetek többségében – a kispapának, máshol automatából lehet megvásárolni a szükséges felszerelést. De vannak olyan kórházak is, ahol patikában vásárolt ruhát engedélyeznek, máshol elég a kézmosás és az utcai ruha. Ahol fizetni kell a ruháért, ott 2000-2500 forintot kérnek érte.

Egy gyógyászati segédeszköz boltban 990 forintért lehet apás szülészeti szettet vásárolni, de a Vaterán 1290-ért látni ugyanazt az öltözetet, amely két szájmaszkot, egy nővérsapkát, egy rövid ujjú felsőt, egy nadrágot és egy cipővédőt tartalmaz. A cipővédő egy műanyag zacskó, a többi felszerelés pedig textil.

A Zoom.hu több, nagyobb szülészeti osztálynál is rákérdezett az intézményükben érvényes gyakorlatra, azonban sehonnan nem kaptak választ. Vannak kórházak, amelyek honlapjai adnak tájékoztatást, máshol semmilyen információt nem közölnek.

Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport alapítója szerint a védőruha szakmai szempontból önmagában is megkérdőjelezhető. Mint mondta, a szakma vitatkozik azon, hogy például a lábzsák szükséges-e egyáltalán. Sokan gondolják úgy, ha valaki egészséges, akkor egy tiszta civil ruha, alapos kézmosás elegendő ahhoz, hogy bemenjen a szülőszobára.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline