Terhesség

Kismedencei fájdalom a terhesség alatt

A medencetájéki fájdalom nagyon gyakori a terhesség hónapjai alatt, kialakulásában szerepe van a lazábbá váló szalagoknak, a hormonális változásoknak és a növekvő magzatnak is. Mikor jelez azonban nagyobb bajt a fájdalom?
2019. Április 27.
Miért fájhat a medencetájék a terhesség alatt?

A terhesség alatt jelentősen megnő az ösztrogén, a progeszteron és a relaxin nevű hormonok szintje az anya szervezetében, ennek következtében a szalagok lazábbá, az ízületek pedig mozgékonyabbá válnak, hogy a medencetájék igazodni tudjon a növekvő méhhez, illetve a magzathoz. Ez pedig kellemetlen érzésekkel, fájdalommal is együtt járhat, melyek akár a terhesség első heteiben is jelentkezhetnek, ám a legtöbb kismama az utolsó hónapokban számol be nagyobb fájdalomról. A fájdalmakat érezhetjük a szeméremdomb környékén vagy az oldalunkban, nyugalmi pozícióban vagy járás közben is.

A fájdalmakat görcsök is okozhatják, főként az első trimeszterben, ám ez szerencsére a legtöbb esetben nem jelez problémát, mindössze a méh növekszik. A terhesség későbbi szakaszában pedig az ún. jóslófájás vagy Braxton Hicks kontrakció okozhatja a görcsöket. Ez általában inkább csak kellemetlen, mint valóban fájdalmas, és pihenés hatására általában el is múlik. Ha azonban a fájdalom egyre intenzívebbé válik, a görcsök pedig szabályos időközönként követik egymást, és a pihenés vagy helyváltoztatására sem múlnak el, irány az orvos! Ez ugyanis a szülés beindulása lehet!

A szétnyílt hasizom (diastasis recti) is okozhat húzó jellegű medencetájéki fájdalmakat. Ez a probléma rendkívül gyakori a terhesség alatt, illetve a szülés után. A legtöbb kismamánál a szülés után speciális tornagyakorlatokkal javítani lehet a hasizmok állapotán.

A harmadik trimeszterben könnyen előfordulhat, hogy a növekvő magzat nyomja a hüvelyből a láb felé futó idegeket, és ez okozza a kismedencei fájdalmakat. Ez a kellemetlenség nagyon gyakran mozgás közben (járáskor, de akár autón vagy buszon ülve is) jelentkezik, egyszerűen azért, mert a magzat is mozog az anyaméhben, és így szinte “rugózik” az idegeken. A pihenés, a fekvés hatására általában rövid időn belül el is múlik a fájdalom.

Előfordulhat, hogy egy-egy nagyobbra nőtt petefészek ciszta okozza a fájdalmakat. Ezek az elváltozások nagyon gyakoriak és a legtöbb esetben semmilyen problémát nem okoznak, de a terhesség alatt a hormonális hatások következményeként megnövekedhet a méretük, a méh pedig a petefészkeket (benne pedig a cisztákat) nyomhatja. Mindenképpen jelezd már az első vizsgálatoknál a nőgyógyászodnak, ha cisztára hajlamos vagy! Előfordulhat, hogy a ciszta kifakadt, ritkábban “megcsavarodik” – ez utóbbi hirtelen mozdulatok vagy túl intenzív mozgás hatására történhet meg. A fájdalom ilyenkor hirtelen élesebbé és intenzívebbé válik, és nem enyhíti a pihenés sem, esetleg hányinger vagy hányás is kísérheti. Ebben az esetben haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Intim problémák is okozhatnak kismedencei fájdalmakat, például húgyúti fertőzések. Ez meglehetősen gyakori a kismamák körében. A húgyúti fertőzések tünete lehet a sürgető vizelési inger, a csípő vagy égető fájdalom pisilés közben, esetleg a véres vizelet. A húgyúti fertőzéseket mindenképpen kezelni kell, mert súlyosabb gyulladásokat is okozhatnak, ami akár a koraszülés rizikóját is megnövelheti!

Mikor nagy a baj?

A kismedencei fájdalmak az esetek nagy részében nem jeleznek nagy bajt, sokszor normálisnak tekinthetőek, és általában rövid időn belül maguktól is elmúlnak. Ugyanakkor a fájdalom súlyos probléma tünete is lehet: általában erős és intenzív, nem enyhül és gyakran jól követhető, ritmusos hullámokban jelentkezik, és gyakran más tünetek is kísérik (pl. láz, vérzés vagy hányás).Fájdalommal járhat együtt a vetélés, mely meglepően gyakori a terhesség első trimeszterében. A menstruációs fájdalomhoz hasonló görcsöket vérzés is kíséri. A méhen kívüli terhességnek is lehet a tünete a fájdalom, mely főként a 6.-10. terhességi hét között jelentkezik és erős vérzés kíséri. A legtöbb esetben a méhen kívüli terhességet az első orvosi, ultrahangos vizsgálat során megállapítják. Sajnos, a méhen kívüli terhességet azonnal meg kell szakítani, mert az anya életét is veszélyezteti. Nagyobb esélye van a méhen kívüli terhességre azoknak, akiknél korábban már volt ilyen probléma, akik kismedencei, hasi vagy petevezeték-műtéten estek át, endometriózis esetén, vagy ha mesterséges megtermékenyítéssel jött létre a terhesség.Ritkán, de előfordulhat, hogy a placenta, vagyis a méhlepény leválik a méh faláról. Ez erős, állandó, folyamatosan romló alhasi-kismedencei fájdalommal jár együtt, és főként a harmadik trimeszterben lévő anyukáknál fordulhat elő. Erős, sötét színű vérzés is kísérheti. A probléma súlyosságától függően vagy sürgősségi császárra vagy szülésindításra van szükség, de lehet, hogy csak orvosi megfigyelésre. A magas vérnyomás, a preeklampszia vagy a hasi traumák megnövelik a placenta leválásának rizikóját.Azoknál az anyukáknák, akik korábban császármetszésen, hasi traumán estek át, előfordulhat a méh megrepedése, szétnyílása. Ez hirtelen, éles fájdalommal jár együtt, és életveszélyes lehet, mind az anyára, mind pedig a magzatra! A méhrepedésre hajlamos anyukáknál rendkívül fontos a rendszeres orvosi vizsgálat és megfigyelés. A méhrepedésnél azonnali császármetszésre van szükség, a méhet pedig vagy megoperálják, vagy elltávolítják.

Mikor kell orvost hívni?

Ne habozzunk orvoshoz fordulni, ha úgy érezzük, valami nincs rendben! Lehet, hogy csak vaklárma, de az is előfordulhat, hogy épp a megérzésünk ment meg egy súlyos helyzettől! Akkor is hívjunk orvost, ha a fájdalom annyira intenzív, hogy járni vagy beszélni sem tudunk tőle, ha vérzés, láz, erős fejfájás, hányás vagy szédülés kíséri, ha a kismedencei fájdalom mellett az arcunk, kezünk vagy lábunk hirtelen ödémás lesz. Akkor is haladéktalanul menjünk orvoshoz, ha vizes, zöldes vagy véres folyásunk van, ha óránként legalább négy összehúzódást tapasztalunk, vagy ha a magzat óránként tíznél kevesebbet rugdos.(Cikk forrása: parents.com)Ez is érdekelhet: