Terhesség

Kismamák osztották meg, milyen meglepő terhességi tüneteket tapasztaltak

Émelygés, hányás, késő esti éhség. Néhány a terhesség tipikus tünetei közül. Néhány édesanya azonban sokkal meglepőbbeket is tapasztalt ezeknél.
2021. Április 07.
Kismamák osztották meg, milyen meglepőbb terhességi tüneteket tapasztaltak (Fotó: Getty Images)

A Parents.com szerint közhely, hogy minden terhesség más és más, de a Reddit közösségi oldalon az anyukák be is bizonyították, hogy ez mennyire igaz.

A u / goatsinaden felhasználónevű anya tudni szerette volna, hogy mások is tapasztalták-e azt a furcsább tünetet a terhességük során, amit ő, ezért feltette egy kérdést, miszerint: “Mi az a terhességi tünet, ami jelentkezett nálad, és amire nem számítottál/amiről korábban még soha nem hallottál?” Megosztotta azt is, hogy az ő esetében az, hogy időnként eldugul a füle – erről korábban nem hallott, de látszólag normális, és minden rendben van vele, csak meglepődött miatta.

A portál szerint egy kutatás alapján a fülproblémák, mint például a füldugulás valóban gyakoriak a terhesség során, és általában a szülés után megszűnnek. A kutatás orrproblémákról is szól, amelyeket szintén tapasztalt néhány Reddit kommentelő, és amelyek szintén teljesen normálisak.

“Állandóan el van dugulva/folyik az orrom” – írta valaki, egy máik kommentelő pedig megjegyezte, hogy őt az orrvérzés lepte meg nagyon.

Sokan éjszaka tapasztaltak bizonyos mellékhatásokat. Volt olyan anyuka, akinek a 11. hét előtt szinte minden éjszaka rémálmai voltak, amelyek megszűntek, de utána is hosszú és furcsa álmai voltak. Mások pedig azzal küzdöttek, hogy egyáltalán el tudjanak aludni: “A legrosszabb tünetem az álmatlanság. Ok nélkül felébredek, miután elaludtam, és csak egy-két óra múlva tudok visszaaludni” írta egy leendő anyuka.

Van, akire az éhség vagy a bizonyos ételek utáni sóvárgás tör rá a várandósság idején, de ez nem mindenkinél így alakul: “Arra számítottam, hogy lakmározni fogok, ha már kettőért eszek. De nem, küszködök, hogy elég kalóriát és tápanyagot vigyek be, mert ha sokat eszek, az nem marad lent” – írta egy várandós kismama.

A portál szerint fontos, hogy a terhes nők tudják, hogy gyakrabban fordulnak elő olyan tünetek, amelyek kevésbé ismertek, sőt, néhányan szinte egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket. A nők egy kis százaléka pedig olyannyira tünetmentes, hogy a 20. hétig észre sem veszi, hogy babát vár. Bár a kimaradt menstruáció az egyik árulkodó jel, bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a PCOS (policisztás petefészek szindróma), szabálytalan menstruációs ciklusokat okozhatnak.

Ha valaki furcsább terhességi tünetet észlel, vagy éppen nincs tünete, javasolt beszélnie az orvosával.