Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kismamák a strandon

Szerző: Szemerey Eszter

2014. augusztus 9. | Frissítve: 2017. július 20.

Forrás: Kismama magazin

Örülsz, hogy nem az influenzaszezon közepére esik a terhességed, de el sem tudod képzelni, hogyan zajlik majd a nyaralás plusz egy fővel? Akkor sincs baj, ha a foglaláskor még nem is sejtetted, hogy hárman utaztok - eláruljuk, mire számíthatsz a strandon.

Kismamák a strandon


Az első kérdés, ami felmerül a kismamákban, hogy milyen fürdőruhát válasszanak. A bikininek és az egyrészes fürdőruhának is megvannak az előnyei-hátrányai - az előbbi kényelmes viselet, de szabadon (vagyis védtelenül) hagyja a pocakot, míg az utóbbi pluszvédelmet nyújt a napsugarak ellen, de hamar ki lehet nőni, vizesen pedig az egész testre "ráhűl".
Miután kijöttél a vízből, mindig tekerj magad köré egy vastag törülközőt, vagy ha lehet, vegyél száraz fürdőruhát, a parton sétálgatás közben pedig jól jöhet egy strandkendő vagy egy könnyű anyagból készült, szellős strandruha. Szalmakalapba is érdemes beruházni, mert a fejet ért sugárzás melegíti legjobban a testet, vagyis ezzel a csinos kiegészítővel minimalizálhatod a napszúrás veszélyét.

Félárnyék - fél siker

Alapszabály, hogy a terhesség alatt tilos tűző napnak kitenni a pocakodat. Az UV-sugarak alapesetben sem veszélytelenek, várandósan pedig duplán kell számolnod a hatásukkal. A hormonok játéka miatt ilyenkor sokkal érzékenyebb a bőr, hamarabb leég, májfoltos lesz, és akár átmeneti napallergia is kialakulhat, ezért a legjobb választás a félárnyék. Egy lombos fa vagy napernyő alatt, szűrt fénynél is barnulhatsz, éppen ezért itt is elengedhetetlen a napvédő krémek használata. A nap végén pedig jöhet az extra adag hidratáló, főleg a hasadra, hiszen a víz mellett a napsugárzás is szárítja a bőrt.

Csobbanni sem tilos

Rengeteg történetet hallani a vizekben, medencékben elkapható fertőzésekről, melyek nem egészen alaptalanok, de várandósan sem kell a partról irigykedve figyelned a fürdőzőket. Akár strandon, akár természetes vizekben merülnél, próbálj meg előre informálódni a víz tisztaságáról. Minél zavarosabb és koszosabb a vízfelület, annál nagyobb a fertőzésveszély.
Legalább ugyanennyire figyelj a medence, a tó vagy a tenger hőmérsékletére is, és válaszd az arany középutat. A túl hideg víz méhgörcsöket, a túl meleg pedig alhasi vérbőséget okozhat, utóbbi ráadásul tökéletes feltételeket biztosít a kórokozók szaporodásához. A gyógyfürdők a bennük található ásványi anyagok miatt egyáltalán nem ajánlatosak a várandósoknak. A szakértők szerint a 30. hétig nyugodtan úszhatsz is, ám ezután csak akkor merészkedj a vízbe, ha a méhszáj teljesen zárt - hiszen a menstruáció elmaradása miatt a hüvely védekezőképessége csökken, így könnyebben bejuthatnak a szervezetbe a kórokozók.
Tipp: Mivel pocakosan az időd nagy részét várhatóan a parton töltöd majd el, nem árt gondoskodni a kényelmedről. A hűvös talajra terített törülköző nem elég, inkább vigyél magaddal felfújható matracot vagy összecsukható kerti széket, amiről könnyebb feltápászkodni, és a felfázást is elkerülheted.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések