Terhesség

Kismamajóga – Egymásra hangolva

A babavárás során 9 hónapod van felkészülni az életedet felforgató változásra. A testi, lelki ráhangolódásban a kismamajóga lehet segítségedre!
2014. November 07.

A kismamajóga nagyszerű módja annak, hogy fitt, nyugodt és kiegyensúlyozott maradj a várandósság ideje alatt, és a terhesség végén felkészülten várd a szülést.

Biztonságban, otthon

Én mindkét terhességemet végigmozogtam. Nagyon szerettem úszni, éreztem, hogy a babák is szeretik ezt az egyedi, vízben lebegő mozgásformát. Ugyanakkor kerestem valami mást is, amit akkor is csinálhatok, amikor épp nincs kedvem kimozdulni otthonról. Így akadtam a kismamajógára. A kismamajóga nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá a jógában szerezett korábbi tapasztalat, és otthon is lehet gyakorolni a gyakorlatsorokat. Felkerestem egy jógastúdiót, ahol nagyon kedvesen fogadtak, és elmagyarázták, hogy ha heti rendszerességgel nem is járok, és csak a szobám négy fala között óhajtok jógázni, akkor sem árt bizonyos időközönként elmenni egy konzultációra, hogy ellenőrizzék helyesen végzem-e a gyakorlatokat? Tetszett ez a szabad hozzáállás, és már bent is találtam magam az első órán.

Mozgás rád szabva

A foglalkozáson rögtön megragadott, hogy elég vegyes társaságba kerültem, a szinte lapos hasú kismamáktól, az óriás “görögdinnyét” cipelő leendő anyukákig széles volt a paletta. Ezt alátámasztották az oktatónk szavai is: a kismamajógát a várandósság 13. hetétől ajánlott elkezdeni és nyugodtan lehet végezni a terhesség legvégéig. Mivel a 8. és a 13. hét közötti időszakban tapad meg véglegesen a placenta, az első hetekben inkább pihentető, relaxációs, és meditációs gyakorlatokat javasolnak és otthon való sok pihenést. Az órán mindenki a saját ritmusában haladhatott, oktatónk maximálisan figyelembe vette a kismamák egyéni adottságait. Így lehet, hogy a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy mindenki épp mást csinál, mi épp azt csináltuk, ami a feladatunk volt.

A jóga áldásos hatása

A jóga gyakorlásával a várandósságot kísérő kellemetlen testi tünetek teljesen megszüntethetőek. Nekem a kínzó derékfájásom tűnt el, másnak a gyomorégésére volt gyógyír a jóga, de egyéb kismamaproblémák is remekül orvosolhatóak jógagyakorlatokkal. Az órák során, a gyakorlatok alatt speciális légzéstechnikát használtunk, melynek sokoldalú szerepe van, a helyes erőltetés-mentes légzés elsajátításától, az izmok egyidejű lazításán át, a hangokkal összekapcsolt légzések általi pszichikai lazításig. Az oktatónk azt mondta, főleg az első gyermeknél nagyon fontos, hogy az ászanákat (testhelyzeteket), pránájámákat (légzőgyakorlatokat) és meditációt rendszeresen begyakoroljuk, mert így, miután a baba megérkezik, nagy hasznát vesszük majd kitartásunknak, és sikerül felülkerekednünk a stresszes, leterhelt időszakokon. Nagyon fontos, hogy a jóga gyakorlásával a figyelmet a belső folyamatokra irányítjuk, ezáltal tudatosulnak a kisbabával kapcsolatos érzeteink: saját testünk, a babánk növekedését kísérő változásait elkezdjük jobban megérteni. A jógának épp az az előnye, hogy gyakran az utolsó hónapokban elkezdett gyakorlás is nagyon nagy segítséget nyújt a várandósság finisében és a szülésben is.