Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kimutatható, hogy hány petesejtje van egy nőnek!

Szerző: -

2010. március 2. | Frissítve: 2016. március 4.

Forrás: Medipress

Egy egyszerű hormonvizsgálattal hamarosan kimutatható lesz, hány petesejt található a nők petefészkében, ami ausztrál kutatók szerint forradalmasíthatja a családtervezést és a termékenységi kezeléseket.

Kimutatható a petesejtek száma

Peter Illingworth termékenységi specialista elmondta, hogy az úgynevezett "petesejt-időzítő" vérvizsgálattal az egyik termékenységi hormon koncentrációja alapján pontosan előre jelezhető a petesejtszám.
"Úgy vélem, ez egy óriási előrelépés" - nyilatkozta Illingworth, az IVF Australia orvosigazgatója. "A vizsgálat azonosítja azokat a fiatalabb nőket, akikre az a súlyos veszély leselkedik, hogy idősebb korukban nem tudnak könnyen gyermeket szülni. Azokat a nőket is kiszűri, akit például a korai menopauza veszélye fenyeget, és lehetővé teszi, hogy a nők megtervezzék, milyen aktivitással közelítsenek a termékenységi kezeléshez.

A rák, illetve endometriózis kezelésen, vagy petefészek műtéten átesett nők különösen sokat nyerhetnek a Müller-féle gátló hormon (AMH) tesztből, amely mindössze 65 ausztrál dollárba (körülbelül 12 ezer forintba) fog kerülni. Ezen kívül több tízezer dollár megtakarítást hozhat a drága, de végül sikertelen mesterséges megtermékenyítések (IVF) elkerülésével. A vizsgálat már a 2010. tavaszától elérhető az ausztrál termékenységi klinikákon.

A nőknek születésükkor átlagosan egy-kétmillió petesejt található a petefészkükben, a petesejtek a menopauzáig havonta érnek. Egy húszéves nő átlagosan 200 ezer petesejttel rendelkezik. Ez a szám a 30-as évekre megfeleződik, 40 éves kor felett pedig mindössze 2000-re csökken.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A meddőség egyik legfőbb oka: a petesejt termelődés zavara
 • Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?
 • Mennyien várják hiába a gólyát?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések