Terhesség

Kilenc tanács egyedülálló kismamáknak

Számos oka lehet, amiért egyedülállóként vállalunk babát. A várandósság emberpróbáló feladat, társ nélkül még nehezebbnek tűnhet, de nem reménytelen.
2014. Szeptember 13.

1. Építsük ki az álomcsapatot

Egyedülálló kismamaként a segítő partner hiánya az egyik legnehezebben kezelhető dolog. Ám nem kell megijedni. Ez a helyzet kicsit több erőfeszítést követel a leendő anyukától, de nem kivitelezhetetlen. Kiépíthetünk egy “segítő hálózatot”, azokból a családtagokból, barátokból, online elérhető ismerősökből, akikre számíthatunk. Szükségünk lesz néhány bátorító szóra és együttérzésre egy nehéz nap után, és jó hatással lesz ránk, ha van kivel megosztani reményeinket és álmainkat. Ez a “hálózat” lesz a mi álomcsapatunk, akik, mivel jól ismernek minket, érzelmileg és fizikailag is segítségünkre lesznek, amikor szükségünk lesz rájuk.

2. Fogadjuk el a segítséget

Higgyük el, hogy nem kell az egész terhességi és gyermekágyas időszakot egyedül végigcsinálnunk. Nem kell bebizonyítanunk a világnak, hogy a jég hátán is megcsináljuk egyedül, és nem szorulunk segítségre. A várandós időszak alatt, lesznek testileg-lelkileg jobb és rosszabb időszakaink, ami teljesen természetes. Felbukkanhat a reggeli hányinger az első trimeszterben , később hátfájás, álmatlanság, kimerültség is jelentkezhet. Ilyenkor bátran fogadjuk el édesanyánk vagy jóbarátnőnk segítségét a házimunkák elvégzésénél, bevásárlásnál vagy csak engedjük, hogy megmasszírozza a hátunkat. Ha egészséges anyukát szeretnénk kisbabánk mellé, legyünk a legfontosabbak saját magunknak.

3. Beszélgessünk szakértőkkel

Azon rágódunk, hogyan fogunk egyedülálló anyukaként üzemelni? Kérdezzünk meg azokat, akik segíteni tudnak ebben. A legjobb segítőink azok az édesanyák lehetnek, akik egyedül nevelik gyermeküket. Bátran nézzünk szét családunkban, ismerőseink között, kinek vannak tapasztalatai ezen a téren. Az interneten kereshetünk blogokat, önsegítő csoportot és ebben a témában megírt cikkeket. Mások gyakorlati tapasztalatai komoly segítséget jelenthetnek nehezebb helyzetekben. Kérjük meg ismerőseinket, hogy őszintén meséljék el, mivel jár az egyedülálló anyaság. Ezekből a beszélgetésekből erőt meríthetünk és rájövünk, hogy számtalan boldog pillanat előtt állunk egyedülálló szülőként is.

Kilenc jótanács egyedülálló kismamáknak

4. Együtt könnyebb

Mindenkinek szüksége van arra, hogy elfogadják, és olyan emberek vegyék körül, akik megértik, min megy keresztül. Barátkozzunk egyedülálló kismamákkal, akiknek hasonló hétköznapjai vannak, akik osztozni tudnak velünk örömünkben, bánatunkban. Csatlakozhatunk szüléselőkészítő-jóga csoportokhoz, eljárhatunk szüléselőkészítő beszélgetésekre, tornára, vagy egyéb, a környezetünkben működő “mamakörbe”. Ilyen eseményeken biztosan találkozunk majd egyedülálló kismamákkal, akik ugyanúgy örülnek majd annak, hogy nincsenek egyedül, akárcsak mi.

5. Beszéljünk a főnökünkkel

A hónapok előrehaladtával egyre gyakoribb vendégünk lesz a kimerültség, különböző testrészünkben megjelenő fájdalom, ami megnehezíti, hogy száz százalékban helyt álljunk munkahelyünkön. Ha úgy érezzük, hogy indokolt, beszéljünk munkaadónkkal lehetőségeinkről. Van-e lehetőség esetleg arra, hogy időnként otthonról dolgozzunk? Végezhetnénk-e munkánkat rugalmas munkaidőben? Ne féljünk bemenni a főnökünkhöz, mert ha meg sem próbáljuk, nem kaphatunk segítséget a munkáltatótól. Ha pedig képtelenek vagyunk a munkavégzésre, forduljunk orvosunkhoz tanácsért.

6. Tájékozódjunk a jogainkról

Bár még csak a várandósság hónapjaiban járunk, nem árt tájékozódni arról, milyen lehetőségünk és kötelezettségünk van a gyermek apukájával kapcsolatban, és mire vagyunk állampolgárként jogosultak, miután babánk megérkezett. Ide tartozik a tartásdíj, és meg kell beszélnünk a baba láthatóságával kapcsolatos kérdéseket is. Lehet, hogy ügyvédek nélkül is meg tudunk egyezni az apukával, hogyan alakulnak majd a szülés utáni hónapok, évek. Ha ez nem megy, kérjünk jogi segítséget és ragaszkodjunk ahhoz, amire jogosultak vagyunk. Néhány szervezet ingyenes jogi segítséget is kínál.

7. Akivel szülni megyünk

Életünk leggyönyörűbb és legkimerítőbb perceiben nagyon fogunk örülni valakinek, aki ott áll mellettünk, fogja a kezünket, velünk örül a babának. A legtöbb egyedülálló kismama az édesanyját, testvérét vagy legjobb barátnőjét kéri meg arra, hogy kísérje el és legyen vele a szülés alatt. Ha megbeszéltük, ki megy velünk a kórházba, saját érdekünkben fektessünk le néhány szükséges szabályt. Legyünk biztosak abban, hogy a nap bármelyik szakában el tud velünk jönni. Beszéljük meg előre, miben szeretnénk segítséget, támogatást kérni a szülőszobában.

8. Legyen fogadott szülésznőnk

Manapság már minden kórházban lehetőség van arra, hogy az intézmény szülésznői közül kiválasszunk egyet, aki majd velünk lesz a szülés alatt. Mint szakképzett segítőnk, a szülés előtti és közbeni fázisokban is mellettünk lesz, elmondja, mi történik és mivel tudjuk elősegíteni a gördülékeny szülést. Irányítja légzésünket, ami nagyon fontos a szülés egyes szakaszaiban, masszírozhatja a hátunkat, hozhat egy pohár vizet, ha szükséges. Ő lesz a mi bázisunk. Eldönthetjük, hogy csak a szülésznő legyen-e bent velünk, vagy rokonunk, barátunk is ott legyen a világrahozatal perceiben. Ha nem fogadunk szülésznőt, természetesen akkor is lesz segítségünk az éppen beosztott szakember személyében.

9. Koncentráljunk a pozitívumokra

Igaz, hogy bizonyos nézőpontból, egyedül nehezebb végigélni a terhesség kilenc hónapját, mégis van néhány pozitív dolog, amit egyedülálló anyaként magunkénak tudhatunk. Például, magunk választhatjuk ki születendő babánk nevét. Saját ütemünk, vérmérsékletünk és elveink szerint nevelhetjük majd kisgyermekünket, nem kell kompromisszumokat kötnünk senkivel. Bízzunk magunkban! Higgyünk abban, hogy csodálatos édesanyák leszünk, ha pedig segítségre lesz szükségünk, bízzunk barátainkban, családtagjainkban, hogy mellettünk állnak majd és együtt megoldunk majd minden helyzetet.

Kapcsolódó cikkeink: