Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kihat a baba arcvonásaira a kismama alkoholfogyasztása

Szerző: SBD - babaszoba.hu

2017. november 23.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt fogyasztott, akár kis mennyiségű alkohol is elváltoztathatja a baba arcát.

Úgy tűnik, egy kevés, várandósan elfogyasztott alkohol is befolyásolhatja a magzat arcának a kialakulását - legalábbis ezt állapították meg tudósok a newscientist.com cikke szerint. A szem, az orr, és az ajkak alakját is befolyásolhatja, iszunk-e alkoholt terhesen, ez azonban nem feltétlenül ártalmas.
"Nem tudni, hogy a gyermekek arcvonásának kis változásai bármilyen módon összekapcsolhatók-e a fejlődéssel is" - mondta Jane Halliday, az ausztráliai Murdoch Gyermekkutató Intézet egyik kutatója. Hozzátette, hogy a tervek szerint végigkövetnék ezt a folyamatot több gyermeken is.
A terhesség alatti alkoholfogyasztás magzati alkohol szindrómához vezethet. A magzati alkohol szindróma többszörös veleszületett rendellenesség, mely egyaránt okoz anatómiai eltéréseket és funkcionális idegrendszeri károsodásokat. A szindróma a babák arcán megmutatkozhat kis szemnyílásokban, keskeny felsőajakban, illetve abban, hogy az orr és a száj közötti területről hiányzik a barázda. Ezen felül az ilyen állapotú gyermekek valószínűleg viselkedési zavarokkal is küzdenek, tette hozzá Halliday.
Annak megállapítása érdekében, hogy a terhesség alatti gyakoribb alkoholfogyasztás a fejlődő magzatokra is hatással lehet-e, Halliday csapata 1570 nőt tanulmányozott a terhesség és szülés során. Ezek közül a nők közül 27 százalékuk azt mondta, hogy időnként iszik alkoholt várandósan.

Láthatlan változások

Amikor a gyerekek 1 évesek voltak, Halliday csapata 415 féle fényképet készített különböző szögekből. Amikor a csapat számítógépes szoftvert használva összeragasztotta ezeket a képeket, a kapott 3D-s fényképek közel 70 000 pontot mutattak be minden baba arcán. Ezek elemzése feltárta a finom különbségeket azon csecsemők arcában, akiknek az anyukái alkoholt fogyasztottak azokkal szemben, akiknek nem. Ezek közé tartozott egy enyhén rövidebb, jobban felfelé csúcsosodó orr. A csapat persze figyelembe vette azokat az egyéb tényezőket is, amelyek szintén hatással vannak az arc kinézetére, ilyen például a nem és a testsúly.
A kutatók megállapították, hogy az alacsony alkoholfogyasztás - hetente maximum hét - is változásokhoz vezet, igaz ezek olyan csekély mértékűek, hogy szabad szemmel nem is lehet látni, csak a képalkotó technika segítségével.
"Az eredmények egyértelműen megmutatták, hogy az alkoholfogyasztásnak van hatása a magzati arcvonásokra, még ha ezek csekélyek is" - összegezte Halliday.

Nem kell aggódni

Halliday szerint azok a nők, akik kevés alkoholt fogyasztottak várandósan, ne aggódjanak. Ugyanis sok más tényező is befolyásolja a baba egészségét, ilyen például a táplálkozás.
Halliday azt reméli, hogy a 3D-s fotózás egy nap segíthet a magzati alkoholfüggőség enyhe esetének diagnosztizálásában a csecsemőknél. "Ha egy gyermek viselkedési rendellenesség jeleit mutatja, és nem ismert, hogy alkoholnak volt-e kitéve, ez bizonyítékot szolgáltathat arra nézve, hogy az alkoholfogyasztás bekövetkezett" - mondta.
Az egészségügyi szervezetek általában azt ajánlják, hogy a terhes nők teljes mértékben kerüljék az alkoholt, de sok nő még azelőtt iszik, hogy tudná, babát vár - ez az első egy-két hónapra jellemző.
Tudj meg többet a magzati alkohol szindrómáról:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák