Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiderült, miért hajlamosabbak a cukorbetegségre a túlsúlyos kismamák gyerekei

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 7.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a leptin nevű hormon hatásainak van kitéve a magzat a méhen belül, a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki nála a 2-es típusú diabétesz - derült ki egy kutatásból.

Kiderült, miért születik sok túlsúlyos anyának cukorbeteg gyereke

A leptin a zsírsejtekben található meg, és abban segít, hogy a szervezet energiaszintje kiegyensúlyozott legyen. Ugyanakkor a túl sok leptin káros hatással lehet a magzatra, ha a fejlődés egy bizonyos szakaszában van kitéve annak hatásainak - bizonyítják az egérkísérletek.
A probléma elsősorban a túlsúlyos anyák utódjait érinti, noha egyáltalán nem biztos, hogy embernél is ugyanolyan hatással van a leptin a magzatra, mint az egér esetében. A Cell Reports című szaklapban publikált kutatás a leptin egy olyan maradandó változást okoz az agy hasnyálmirigyre hatással lévő neuronjainak fejlődésében, ami az inzulinszintet úgy összezavarja, hogy az még felnőttkorban is érzékelhető. A hasnyálmirigy az, ami az inzulinkibocsátást végzi, és az inzulin befolyásolja a vércukor (glükóz) szintjét. A megfelelő inzulinszint hiánya diabétesz kialakulásához vezet.

A túlsúlyos anyák leptinszintje lényegesen magasabb, mint a normál testsúlyú társaiké, ezért valószínűbb, hogy gyerekeiknél cukorbetegség alakul ki.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mennyi a biztonságos hízás a túlsúlyos kismamák számára?
 • A diabétesz növeli a fejlődési rendellenésgek esélyét
 • Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések