Terhesség

Kettő helyett kell ennem, ha terhes vagyok?

Vajon a fogyókúra-őrület következménye csupán, hogy féltik a hízástól a kismamákat? Vagy igaz a régi tévhit, hogy most kettő helyett kell enned?
2012. Október 30.

Ha őskori életkörülményeink alapján mérlegelünk, világos, mit kell tennie annak, aki babát vár: enni, enni és enni, amíg van mit. Mert aztán jönnek az ínséges idők, amikor a zsírtartalék lesz a túlélés záloga. A fejlett országokra jellemző folyamatos tápláléktúlkínálatban viszont jól teszed, ha túllépsz az ősi reflexen, már csak azért is, mert így szinte észrevétlenül nagyon sok veszélyes, az egészséget hosszú távon aláásó ételt fogyaszthatsz.

Jelenleg úgy tartják, hogy a másállapot legfeljebb napi 300 kalória többletet igényel, azt is csak a terhesség második harmadától, és természetesen csak azoknál, akik nem esznek eleve a kelleténél sokkal többet. Nyilvánvaló, hogy az, aki például napi rendszerességgel evett édességet, süteményeket, annak inkább csökkentenie kell az adagját, mint további 300 kalóriával növelni.

Mennyit hízhatok?

Először is számold ki a terhesség előtti BMI-det (testtömegindex) egy internetes kalkulátor segítségével. Aki ikreket vár, annál nagyobb a normálisnak tekintett hízás mértéke. Indulj ki nagyjából ezekből az adatokból, de ne feledd: a kismamák több mint fele az itt láthatónál kevesebbet vagy többet hízik, tehát az egyéni eltérések nagyon lehetnek. Kétséges esetben kérj tanácsot dietetikustól!

18,5 alatt: 14–20 kiló hízás

18,5–24,9: 12,5–17,5 kiló hízás

25–29,9: 7,5–12,5 kiló hízás

30 felett: 5,5–10 kiló hízásAz utóbbi években több kutatás is készült ezzel kapcsolatban, és figyelemre méltó eredmények születtek. Az egyik, hogy a várandósságot már jelentős túlsúllyal kezdő anyák magzatainak később nagyobb az esélyük a cukorbetegségre és a túlsúlyra, a másik, hogy az alultápláltság, az éhezés növeli a koraszülés és az éretten, de túlságosan alacsony súllyal születés kockázatát. A terhesség alatt éhező anya gyereke a későbbiekben hajlamosabb az elhízásra, hiszen egész fejlődése során vészjeleket kap, amelyek „megtanítják” szervezetét a raktározás fontosságára.

Miért baj, ha többet hízom a kelleténél?

Az eddig felsorolt okokon túl arra is számíthatsz, hogy túl sok pluszkiló esetén a kisbabád is az átlagosnál nagyobb súllyal születhet, és részben ezért, részben a túlsúly miatti szövődmények következtében nő a császármetszés kockázata. Ugyancsak tény, hogy túlsúlyos kismamáknál gyakoribb a terhességi cukorbetegség és a terhességi magasvérnyomás-betegség.

E problémák túlnyomó többségéért az étrend túlságosan magas szénhidráttartalma felelős, miközben a hasznos tápanyagtartalom (például vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, értékes zsírok) az átlagos étrendben egészen biztosan jóval alacsonyabb az ideálisnál. Ezt nem terhességi vitaminok szedésével célszerű ellensúlyozni, hanem egészséges étrenddel és mértéktartó evéssel.

Egyszerű, de hatékony változtatások

Íme néhány tipp, amellyel kevésbé hizlalóvá, de sokkal egészségesebbé teheted az étrendedet!

  • Korlátozd a kenyér-, sütemény-, burgonya-, tészta-, rizsfogyasztást. Helyette egyél sok nyers salátát, gyümölcsöt. Cukrot, mézet egyáltalán ne használj.
  • Kerüld azokat az ételeket, amelyekben a magas kalóriatartalomhoz elenyésző vitamintartalom párosul. Egyél olyasmit, amire valóban szüksége van a szervezetednek! Például: üdítők helyett frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé, felvágott helyett grillezett húsok, hidrogénezett zsiradékok helyett hidegen préselt növényi olajok, hőkezelés nélkül.
  • Növeld a táplálékod rosttartalmát, hogy jól működjön az emésztésed, ne ingadozzon a vércukorszinted, és ne éhezz meg túl hamar. Például: zabkorpa nyers gyümölcsökkel és joghurttal, zöld saláták nagy adagban, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
  • Egyél naponta ötször-hatszor, mindannyiszor kisebb mennyiségeket, nyugalomban, kapkodás nélkül.
  • Ezek is hasznosak lesznek:

  • A babavárós étkezés 12 pontja
  • A babaváró étrend szabályai
  • Így táplálkozz, ha babát vársz
  • Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség