Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Készülj fel az apaságra!

Szerző: Babaszoba.hu

2012. július 9. | Frissítve: 2017. január 16.

Forrás: babaszoba.hu

Együtt mentek minden vizsgálatra, vagy épp ellenkezőleg? Furcsán érzi magát a sok pocakos kismama között, és inkább otthon maradna? Beszéljétek meg egymással, és döntsetek mindig úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen!

Amikor megfogan egy kisbaba - hatványozottan igaz minden állítás, ha az elsőről van szó -, nagy hirtelen vagy apránként, de teljesen megváltoznak körülöttünk és velünk a dolgok. Hullámokban tombolnak a hormonok, fizikailag változóan érezzük magunkat, sokaknak pénzügyileg is rendbe kell tenni a dolgaikat, esetleg kicsit kipofozni a lakást a baba érkezése előtt. Kilenc hónap van arra, hogy felkészüljünk arra, amire nem lehet felkészülni.
A nagykönyvek rózsaszín képügynökségi fotói ugyan távol állnak a valóságtól, de szerencsére a való élet sokkal izgalmasabb, érdekesebb és szórakoztatóbb. Ebben a kilenc hónapban rengeteg minden történik. A nő méhében egy élet fejlődik, és ő közben megpróbál felkészülni az anyaságra. Szerencsés esetben a férfi is részt vesz mindebben - elindul az apává válás útján.
Hogy melyik férfi milyen intenzitással vesz részt ebben a folyamatban, az teljesen egyéni, nincs szabály arra, mi a kevés, a sok, az elég. A legfontosabb, hogy a pár mindkét tagja biztonságban érezze magát a kapcsolatban, és úgy érezze, meghallgatják, figyelembe veszik a kéréseit, tiszteletben tartják a határait.
Persze ez nagyon nehéz, kettős feladat, hiszen közben mindennél erősebben ösztönösen előtörnek a férfitulajdonságok is, mert teljesen természetesen bekapcsol az a reflex, hogy anyagilag neki kell eltartania a családot, és jó, ha a nő azzal támogatja, hogy ezt a lehetőséget át is engedi neki. Ez a két látszólag ellentétes szerep mégis megfogható egyetlen szóval: a férfi azzal tud a legtöbbet segíteni a nőnek a várandósság alatt, ha biztonságot ad.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy ez a kilenc hónap nemcsak várakozás valaminek a kezdetére, hanem egy korszak végérvényes lezárása is. Nem a párkapcsolaté, hanem a gyerek nélküli életé. Ha tudatosítjuk ezt, könnyebb lesz feldolgozni és elengedni, megélni ennek a gyászát. Ebben a kilenc hónapban ez a kettősség jelenik meg.
Ebben az időszakban az érzések felerősödnek, mintha minden kiélesedne, felnagyítódna, a nő nagyon érzékennyé válik, és ebből adódhatnak konfliktusok. Az egyetlen megoldás a feszültségek oldására - ha adódnak - a rengeteg beszélgetés.
Az apás szülés fantasztikus élmény lehet, de fontos, hogy közösen hozzák meg a döntést az édesapa részvételéről, és az is, hogy a folyamat alatt bármelyik fél spontán módosíthasson korábbi döntésén.

Az apává válás is egy folyamat

Ha részt vesz, azt tudja tenni, hogy "tartja a teret", ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy "csak ott van". Aktívan nem kell cselekednie - ami a férfinak nagyon nehéz, hiszen alaptermészete a cselekvés. Pont ez lehet neki nehéz, hiszen a szülés olyan folyamat, amelyet nem tud befolyásolni a cselekvésével, hanem elfogadva ezt neki is bele kell merülnie, és csak "megtartania" kell a nőt, a kezét fogni, inni adnia - ha a nő ezt igényli.
Ezért lehet a férfiak jelenléte akár nehéz is egy szülő nőnek, mert pont az idő úgynevezett "számolható" részét hozzák be: "Úristen! Eltelt már hét óra, és még mindig sehol nincs ez a gyerek!" Akkor lehet még fontos szerepe az apának - ahol a cselekvésre szükség van -, ha a párja valamiért nem tudja megkapni a babáját a szülés után. Ez esetben vegye ő a mellkasára a kicsit, mert amellett, hogy ez megnyugtatja a babát, az anyának is fontos, hogy lássa, minden rendben van a picivel.
Ha valamiért elégedetlen önmagával a férfi mint apa, vagy nem akarja követni az általa ismert apamintákat , ez magától nem fog megváltozni, ezzel mindenképpen dolgoznia kell valamilyen formában (önismerettel, terápiával). A születés, egy kisgyerek érkezése hatalmas, akár gyógyító erejű változás - teszi hozzá a szakember.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák