Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Készülj fel a szoptatásra!

Szerző: Csetneki Julianna

2002. október 19. | Frissítve: 2016. március 18.

Forrás: Anyák Lapja

A legtöbb kismamát foglalkoztatja, sőt aggodalommal tölti el, hogy elegendő lesz-e az anyateje, és tudja-e szoptatni újszülöttjét.

Felkészülés a szoptatásra a várandósság idején

1. Az emlők terhesség alatti változásai

Az emlő felépítését úgy képzelhetjük el, mint egy fát, fatörzzsel, ágakkal, levelekkel. A tejcsatornák alkotják a fatörzset és az ágakat, melyek a kicsiny tömlő-szerű tejkiválasztó sejtekhez (alveolusokhoz) csatlakoznak. A tej az alveolusokban választódik ki. A tejcsatornák közvetlenül a bimbóudvar alatt kitágulnak. Ezek a tágulatok alkotják a tejöblöket. A bimbó a kör alakú bimbóudvar közepén helyezkedik el. Általában néhány milliméterrel kiemelkedik a bőrfelszínből, de mérete és formája egyénileg rendkívül változó lehet.

A terhességnek már a gyanújelei között észlelhető a mellek feszülése, duzzadása. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott hormonhatásra a tejmirigyek fejlődésnek indulnak és felkészülnek arra, hogy a baba megszületése után készen álljanak a tejelválasztásra. A mellek lényeges növekedése, súlyuk és térfogatuk gyarapodása természetes folyamat.

Készülj fel a szoptatásra!


Ez a növekedés folyamatos, de egyénenként eltérő mértékű. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező nagymértékű változást a mell izmai és a bőr igyekszik követni. Nem ritka, hogy az izmok megnyúlnak és a bőrön úgynevezett stria, terhességi csík jelenik meg. A bimbó és a bimbóudvarban lévő festékanyag felszaporodik, ezért sötétebbé válik. A tejmirigyek már a terhesség alatt is termelhetnek előtejet, kolosztrumot, mely igen gazdag zsírban és cukorban, de fehérjében szegényebb, mint a későbbi anyatej.

Az előtej vagy annak hiánya nem jelzi előre a későbbi képességet a tej termelődésére. A tejmirigyek fejlődésével párhuzamosan a tejkivezető csatornácskák is tágabbá válnak és a bimbók ingerlékenysége fokozódik. Fontos, hogy a várandós mama már a terhesség félideje körül megfigyelje az emlőbimbó alakját és ingerlésre a kiemelkedési készséget. Ha a bimbó lapos vagy befelé fordult, akkor a baba nem tudja majd a szájába venni. Ez szoptatási nehézséget, sőt képtelenséget jelenthet.

Előkészítő kezeléssel ez a baj megelőzhető. Rendelkezésre áll egy egyszerű, speciális gyógyászati segédeszköz: az AVENT bimbókiemelő. A terhesség 20. hetétől a melltartóba helyezve eleinte napi 1-2 órát, majd pedig 10-12 órát is viselheti.

A bimbóudvarra gyakorolt nyomás hatására lassan kiemelkedik a bimbó. Az eszközön lévő szellőzőnyílás biztosítja a higiénikus és kellemes viseletet. A kiemelőt később is elkezdheti használni, de a jó hatáshoz több hét szükséges. Amennyiben a probléma ellenére a terhesség alatt nem viselte ezt a segédeszközt, a szoptatáskor az AVENT bimbóvédő oldja meg átmenetileg a rendellenességet és alkalmassá teszi a szoptatásra. A rendszeres szoptatás következtében kiemelkedik a bimbó és feleslegessé válik a bimbóvédő használata.

2. Mit tehetünk, hogy a mellek változásai minél kevesebb kellemetlenséget és maradandó nyomot okozzanak?

Az emlők nagymértékű növekedésének hatásait ellensúlyozhatjuk a mellizom rendszeres erősítésével, a megfelelő melltartó viselésével és a korszerű testápolással, higiéniával. A jó melltartó követi a mell természetes egyéni formáját, nem szorít, nem nyom. Lehetőség szerint olyan anyagút válasszon, amely elasztikus összetevők mellett minél több pamutot tartalmaz. Ez biztosítja a kellemes viseletet.

Megfelelő melltartó viselése is megelőzi a mell izmainak és bőrének túlzott tágulását. A helyes méret vásárlásához a mell alatti (2) és a mellcsúcsok vonalában (1) mért szélességeket kell figyelembe venni. A mellcsúcsnál a mérőszalagot lazán kell a legerősebb résznél körbevezetni, a háton is ugyanabban a magasságban. A két mért érték közötti különbség adja a melltartó kosarának formáját, mely lehet A, B, C, D jelzésű. A mellek alatti méret 5 cm tűréshatárral megfelel a tényleges méretnek (pl. 80-as).

Ezek is érdekelhetnek:
 • Miért nem természetes a szoptatás?
 • A szoptatás a legszebb élmény
 • A koraszülött babákat is lehet szoptatni - Segítünk!
 • Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák