Terhesség

Kertészkedhetek a terhesség alatt?

Ha babát vársz, különösen, amikor az első alkalommal, megkérdőjeleződhet benned olyan dolgok biztonságossága is, amelyeket általában végzel. Éppen ezért felmerülhet benned például az is, hogy vajon a kertészkedés kockázatos-e a terhesség idején?
2022. Július 18.
Kertészkedhetek a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

A Romper szerint mindaddig, amíg kényelmesen le tudsz guggolni, hogy gazt tépkedj, gödröket áss, és öntözd a palántáidat, folytathatod a kertészkedést a terhesség alatt. Sőt, a babavárás idején a kertészkedés egy nagyszerű mozgásforma is, ami pihentető és stresszcsökkentő hatású lehet. Dr. Anna Cabeca, szülész-nőgyógyász és szerző elmondta a portálnak, hogy ha valaki képesnek érzi magát rá, akár egész nap kertészkedhet.

Ugyan szerinte a legtöbbek számára teljesen biztonságos a kertészkedés a terhesség alatt, de azt javasolja, hogy a kismama viseljen kesztyűt közben, és mosson gyakran kezet. “A talajban lehetnek paraziták, szalmonella vagy lisztéria, ezért óvatosnak és tudatosnak kell lenni” – mondta. Tehát ügyelni kell arra, hogy a kezek tiszták legyenek.

Kell aggódni kertészkedéskor a toxoplazmózis miatt?

A toxoplazmózis egy parazita által okozott fertőzés, amely különösen veszélyes lehet a terhes nőkre, és azokra, akiknek legyengült az immunrendszere. A legnagyobb kockázatot a nem megfelelően elkészített hús vagy kagyló fogyasztása jelenti, de a parazita véletlenül is bejuthat a szervezetbe, ha macskaürülékkel érintkezel – például úgy, ha kipucolod a macskaalmot, a tudtodon kívül érintkezel a parazitával, és nem mosod meg a kezeidet.

Mivel a toxoplazmózis tehát a macskaürüléken keresztül is fertőzhet, ezt a kockázatot szem előtt kell tartani a kertészkedéskor. Ha a macskák a kertet vagy a környékét használják alomként, fennállhat a kockázata, hogy a kismama a tudtán kívül megérintse az ürüléket, és érintkezzen a toxoplazmózist okozó parazitával. “Kétségtelen, hogy a kertészkedés növeli a toxoplazmózis kockázatát” – mondta Cabeca. “Ahogy arról szó volt, fontos az öngondoskodás, különösen a terhesség alatt, ezért ha a kertészkedés a ‘te ilyen dolgod’, akkor megteheted. Azt javaslom, hogy viselj kesztyűt és maszkot, és feltétlenül moss kezet alaposan. Ne érintsd meg az arcodat, a szádat, vagy a szemeidet, amíg ezt meg nem tetted.”

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) szerint a kismama a terhesség alatt átadhatja a toxoplazmózist a babának. Még abban az esetben is, ha a fertőzésnek nálad nincsenek tünetei, a babáknál az életük későbbi időszakában súlyos tüneteket okozhat. Ezek között lehet a vakság, a szellemi fogyatékosság vagy születéskor a súlyos szem- vagy agykárosodás. Ezért is kell megtenni a Cabeca által javasolt óvintézkedéseket a kertészkedéskor.

Szabad gyomlálni a terhesség alatt?

A gaz, a gyom kihúzkodása a földből is része a kertészkedésnek, és Cabera szerint kesztyűben végezve ez teljesen rendben van. Azonban kerülni kell bizonyos peszticideket (növényvédő szerek), amelyek a gyomirtókban előfordulhatnak. A peszticideknek való kitettség növelheti a vetélés, a születési rendellenességek, és egyéb problémák kockázatát, és némelyik még az anyatejbe is átjuthat.

A terhesség alatt a peszticideknek való kitettség elkerülése érdekében a CDC azt javasolja, hogy a terhes nők kerüljék a növényvédő szerek közvetlen alkalmazását a kertben. Ha használni kell ezeket az udvaron, inkább kérj meg erre valaki mást. Ha tudod, hogy növényvédő szereket szoktak használni a kertben, mindig viselj kesztyűt és megfelelő védőruhát kertészkedés közben, hogy ne kerüljön a kezedre. Ha pedig a közelmúltban használtak peszticideket a gyepre vagy a kertre, akkor kerüld a területet addig, amíg a növényvédőszer címkéje javasolja.

A legtöbb gyomnövényt ki lehet húzni a földből kismamaként is, de ha olyan növényt vagy gazt találsz, amit egyáltalán nem ismersz, és aggódsz miatta, először érdemes beazonosítanod.

Forrás: romper.com