Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Keresd meg a legszebb nevet!

Szerző: Sződy Judit

2009. január 4. | Frissítve: 2017. szeptember 21.

Forrás: Kismama magazin

A névadás többnyire ízlés dolga. Azon pedig, tudjuk, nem érdemes vitatkozni. Ám aki épp most gondolkodik leendő babája keresztnevén, annak nagyon is érdekes megismerni, másokat milyen szempontok vezetnek, és ki hogy érzi magát a nevével.

Egyre divatosabb nevű gyerekekkel találkozni a bölcsikben, ovikban

Levente, Lili, Gergő, Dávid, Réka, Kevin, Bálint, Richárd, Franciska és Balázs. Ez egy mai bölcsis csoport névsora. Marika néni már meg sem lepődik az év eleji ismerkedésnél, sőt, kifejezetten örül, mert minden nevet képes elsőre gond nélkül kimondani és leírni.
Akkor lepődne meg igazán, ha Laci vagy Margitka kerülne a szárnyai alá. A szülők közel 4000 név közül választhatnak, és élnek is a lehetőséggel. Ma már nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy vannak a "hagyománytisztelők" meg az "újítók". Számtalan indíték található a névválasztás mögött. És még több, amit odaképzel a környezet.

Szegény Sára!

Ma, hogy a magánélet ennyire átpolitizálódott, egyszerű, régi keresztnév is szíthat indulatokat. Nézzünk egy példát! A Sára név az általam átolvasott internetes topikokon kapott hideget-meleget: "magyarkodó", "fideszes", az ellenoldalról "zsidó", és különben is: fujj!
Talán segít a helyzet tisztább megítélésében, ha tudjuk, hogy a református vallásúak köreiben hagyomány, hogy az Ószövetségből választanak nevet gyerekeiknek, így a héber nevek több felekezetnél is népszerűek. Mindezzel együtt botorságnak gondolom a neve alapján megítélni az embert. Személy szerint innen üzenem a Sáráknak, hogy nekem vallási és politikai hovatartozástól függetlenül tetszik a nevük! Főleg, ha illik a vezetéknévhez.

Együtt legyen szép!

Ha már név, legyen különleges! Sokan így fognak neki az utónévkönyv bogarászásának. Ebből sokszor életre szóló bonyodalom adódik, más esetben jól sül el a törekvés, mert a névként ritkán használt, de szép, dallamos szó harmóniában áll a vezetéknévvel. Van olyan családi név, amellyel inkább egy "egyszerű" keresztnév alkot gyönyörű összhangot, s így együtt adnak egyedi hangzást.
Előfordul az is, hogy a vezeték és keresztnév külön nem okozna sem feltűnést, sem problémát viselőjének, míg együtt kínos eredményt hoz. A Vörös Erik vagy Séra Mira nem túl szerencsés kombináció, az első történelmi jelentése, az utóbbi pedig a hangzása miatt.

Apja fia

Sok családban hagyomány, hogy a gyerekek a szülők nevét kapják. Van, aki úgy gondolja, ez gyönyörű szokás, erősíti a generációk összetartozását, a kicsi nem lesz gyökértelen. Mások kifejezetten kényelmetlennek érzik az ősöktől kapott nevet, főleg, ha az már nem divatos, vagy ha az azonos név bonyodalmakat szül, akár a levelek kézbesítésénél, akár más szituációban.
A legnehezebb helyzetbe az kerül, akinek a párja éppen az ellenkező nézeten van, mondjuk, az anya az egyedi név mellett állna ki, az apa viszont ragaszkodik ahhoz, hogy fia legyen a tizenhatodik Kovács Géza a családban. A legjobb megoldás talán, ha a gyerek két keresztnevet kap, és idővel kialakul, melyiket használják.
Lehet, hogy anya elfogadja, sőt meg is szereti fiacskája gézaságát, de az is lehet, hogy apának is jobban esik Máténak szólítani az apróságot. És végül előfordulhat, hogy Kovács Géza Máté hároméves korában kijelenti, hogy ő csak az egyik nevére hallgat, vagy esetleg mától fogva Jeromos lesz...

Összenő, ami összetartozik

Van, akit egy életre elkeserít furcsa neve, ő kérheti hivatalosan is a változtatást. Más kifejezetten örül annak, hogy eltér az átlagtól, és roppant jól érzi magát mint Bonifác vagy Petronella. Gondoljunk csak bele, hány olyan híres embert ismerünk, akinek furcsa neve van, de föl sem tűnik, hiszen ő a "Jókaimór", a "Bullaelma" vagy a maiak közül "Matyidezső".
A legtöbb ember egy idő múlva összenő a nevével, főleg akkor, ha maga is szereti, és nem esik kétségbe minden bemutatkozásnál. Ettől függetlenül meggondolandó, hogy milyen névvel ajándékozzátok meg gyereketeket, a "furaságnak" is van határa.

Szabad, nem szabad?

Ha olyan nevet választanátok, amely nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, már a baba születése előtt érdemes a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni. Hazánkban ugyanis ez az intézmény dönti el, melyik név adható.
Arról, hogy ez jól van-e így, erősen megoszlanak a vélemények. Egyes szülők szerint a személyi szabadságot sérti, hogy az állam "beleszól" a névadásba, mások szerint ennek helye van az anyanyelv és a gyerek védelme érdekében. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy van olyan gyerek, aki a szabályozásnak köszönheti, hogy nem a Fradika, Balga vagy a Csikinkira nevet kell viselnie.

Történetek a hálóról

Amikor a nagyok találkoznak
Édesapám a Kodály Zoltán nevet viseli, ami önmagában is alkalmat ad a viccelődésre. A legkínosabb az volt, amikor egy üzleti megbeszélésen találkozott Móricz Zsigmonddal. Hát, ez a Móricz azt hitte, hogy apu gúnyolódik, amikor bemutatkozott.
Fiamkarcsi, Vejemkarcsi
Volt nekem egyszer egy Károly nevű pasim. Ott az egész család Károly volt, de olyan mértékben, hogy az apja, anyai nagybátyja és az egyik nagyapja is ezt a nevet viselte. Amikor összejöttek és elkezdődött a sztorizás, akkor ilyen szereplők voltak: Uramkarcsi, Fiamkarcsi, Vejemkarcsi és Kiskarcsika. Én, az "autszájder" persze sose tudtam egész pontosan, hogy tulajdonképpen mikor melyik Karcsiról is volt szó...
Ritka vagy tucat?
Amikor én születtem, az egész faluban nem volt még Tímea, szegény nagypapám meg egy kis fecnire felírva hordta a nevemet a zsebében, és ha megkérdezték, hogy hívnak, elővette... Aztán néhány éve az egyik leggyakrabban adott női név lett...
Izmus
Nem csak nálunk kavarnak vihart a névadási divatok. A német Wikipédiában van egy olyan szócikk, hogy kevinizmus, amely keményen gúnyolódik az amerikai nevek divatján. Csak kapkodtam a fejem...
A háromszáznegyvenedik
Én már belenyugodtam, de régen utáltam bemutatkozni, mert szégyelltem. Nemcsak azt, hogy Mária vagyok, hanem azt is, hogy a családban én "csak" a háromszáznegyvenedik Mária vagyok, mert tettek rá, hogy saját nevem legyen. És még második sincs. Az öcsém bezzeg nem lett Lajos... neki találtak rendes nevet, Péter. Én nagyon úgy érzem, hogy velem kiszúrtak.
Szerelmes bánat
Engem nem szólít sehogy a párom, mert - kiszedtem belőle - utálja a nevem. Pedig olyan jó dolog lehet, amikor a szerelmem kimondja a nevemet... De nem, mert "cikis". Sokat sírok emiatt titokban.
Nincs minden veszve!
Rossz lehet, hogy nem tudtok megegyezni a pároddal. De még nincs minden veszve. Én a férjemmel szültem, és tudom, hogy ő a vajúdás alatt a Taszilóba is simán belement volna!
Nagy Franc!
Petra lányom oviskorától Franciskának szólíttatta magát. Először arra gondoltunk, hát ez nagyon jó poén, belementünk a játékba. Aztán kiderült, hogy véresen komoly a dolog. A tizedik szülinapjára azt kérte, hivatalosan is változtassuk meg a nevét. Megkapta.

Nevek "slágerlistája"

Lánynevek toplistája 2016-ban
1. Hanna
2. Anna
3. Jázmin
4. Zsófia
5. Zoé
6. Lili
7. Boglárka
8. Luca
9. Emma
10. Léna
11. Nóra
12. Maja
13. Fanni
14. Laura
15. Dorina
16. Lilla
17. Gréta
18. Izabella
19. Viktória
20. Réka
21. Dóra
22. Sára
23. Csenge
24. Petra
25. Noémi
26. Eszter
27. Mira
28. Flóra
29. Zselyke
30. Liza
31. Vivien
32. Liliána
33. Dorka
34. Adél
35. Bianka
36. Lara
37. Alíz
38. Rebeka
39. Amira
40. Panna
41. Janka
42. Szonja
43. Blanka
44. Lilien
45. Regina
46. Natasa
47. Kamilla
48. Emília
49. Natália
50. Olívia
.
.
.
98. Evelin
99. Lívia
100. Róza
Fiúnevek toplistája 2016-ban
1. Bence
2. Máté
3. Levente
4. Dominik
5. Marcell
6. Dávid
7. Ádám
8. Noel
9. Dániel
10. Milán
11. Zalán
12. Áron
13. Balázs
14. Kristóf
15. Péter
16. Botond
17. Olivér
18. László
19. Zsombor
20. Tamás
21. Gergő
22. Benett
23. Bálint
24. Márk
25. Zoltán
26. András
27. Attila
28. Márton
29. Benedek
30. Patrik
31. Gábor
32. Barnabás
33. Nimród
34. Ákos
35. István
36. Krisztián
37. Zétény
38. Zsolt
39. Martin
40. János
41. Sándor
42. Roland
43. Alex
44. Kevin
45. József
46. Hunor
47. Kornél
48. Ábel
49. Vince
50. Richárd
.
.
.
98. Pál
99. Félix
100. Flórián

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák